Előző
Következő
új cikk

Külföld

Euróövezet - Csehország nem akar lemaradni

nepszava.hu|2017. máj 20. 11:19
[A+ A-]

Visszavetné az ország fejlődését, ha nem csatlakozna az eurózónához, mondta a cseh miniszterelnök.

„A következő kormánynak döntést kell hoznia arról, hogy csatlakozunk-e az eurozónához. Ha a következő (októberben sorra kerülő) választás után ezt nem tesszük meg, előfordulhat, hogy az eurozóna gyors integrációja az Európai Unió peremére sodor bennünket, a többsebességes Európa lassúbb sávjára” mondta Bohuslav Sobotka a Képviselőházban. A miniszterelnök hozzátette: ez nem válna a Cseh Köztársaság előnyére. 

Bohuslav Sobotka kijelentette: a Cseh Köztársaság nem szeretne egy több-sebességes Európát, amelyben az egyes országok különböző módon vennének részt a fejlesztési folyamatokban.

Az EU-t már ma is gyakorlatilag megosztja, hogy egyes országok az eurozóna és a Schengeni övezet tagjai, mások pedig nem, mondta a miniszterelnök és hozzátette: Franciaország és Németország biztos, hogy megpróbálja felgyorsítani az eurozóna országainak integrációját.

Bohuslav Sobotka szerint nem szabad mindenáron az integrációra törekedni. „Azt hiszem, hogy a jövőben nem kell egy sor kérdéssel Brüsszel szintjén foglalkozni, még a szorosabban együttműködő Európa keretei között sem. Hagyni kell hatásköröket az egyes tagállamok szintjén is”.

A miniszterelnök kijelentette: a politikai pártoknak az általános választások előtt egyértelműen el kell mondaniuk, milyen jövőképük van a Cseh Köztársaságról. Állást kell foglalniuk arról, hogy szerintük a többsebességes Európában milyen szerepet szánnak az országnak.

„Mi, amennyire lehet, együtt szeretnénk tartani Európát. Nem akarunk semmiféle új eurozónás szervezetet, nem támogatjuk a többsebességes Európát, egy összetartó Európát szeretnénk látni” mondta a CTK hírügynökség jelentése szerint a cseh miniszterelnök.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!