Előző
Következő
új cikk

Reflektor

Mentenék az uniós tagságot

Népszava|2017. máj 22. 05:00
[A+ A-]

Orbán Viktor ezúttal ugyan már az uniós parlamentben is sorosozott, ott azonban még „hajlott” a kompromiszszumra, itthon kicsit sem. FOTÓ: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/SZECSŐDI BALÁZS

Már ma hivatalos választ adhat az uniós parlamentnek, s intézményeknek az Orbán-kormány, sőt pártcsaládjának, a Néppártnak a Fidesz is reagálhat: tárgysorozatba veszi-e szocialisták gyorsmentő-jogszabálycsomagját.

Három jogszabály, törvényjavaslat azonnali visszavonását, felfüggesztését várja az Európai Parlament (EP) a múlt szerdán elfogadott határozata szerint, de további számos - a második Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése óta történt - antidemokratikus kormányzati intézkedés felülvizsgálatára is fölszólította a magyar kabinetet a jogállamiság helyzetéről, a szólás- és médiaszabadságról, a tudományos élet és a felsőoktatás szabadságáról, a civilszervezetek zavartalan működéséről, az igazságszolgáltatás függetlenségéről és a kormányzati korrupció elleni fellépésről szóló állásfoglalásában.

A 67 néppárti képviselő támogatásával megszavazott indítvány súlyos aggályait, s kritikáit megfogadva és osztva az MSZP egy európai gyorsmentő-csomagot nyújt be ma a magyar Országgyűlésnek, hogy a legsürgősebb bírálatokat orvosolni lehessen, egy hónapon belül - ahogyan azt több európai uniós intézmény is kérte a magyar kormánytól. Bár az EP határozatának felszólításai nem kötelező érvényűek a kormányra nézve, ez az első lépcsője annak, hogy alkalmazzák Magyarországgal szemben az úgynevezett 7. cikkelyt, ami egy hosszú folyamat végén akár a magyar kormány szavazati jogának megszüntetését eredményezheti az Európai Tanácsban. Ha tehát a magyar parlament most lesöpri az MSZP kezdeményezését, akkor ezzel két EU-s intézménnyel is nyíltan szembe mennek a képviselők.

Nagyon nem úgy tűnik azonban, hogy a kormány bárminemű hajlandóságot mutatna a jogi természetű, s a magyar demokratikus intézményrendszer elmúlt hét évben végbement erózióját érintő kritikák meghallgatására, s a változtatásra. Az első fideszes és kormányzati reakciók után a miniszterelnök pénteken a közrádióban "sorosozott" és folytatta az unióellenes retorikáját, de szombaton Orbán Viktor már azzal is előállt: az európai értékek nem Brüsszelben, hanem az európai polgárok szívében vannak. A Fidesz testvérpártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) maribori kongresszusán a kormányfő kifejtette: "egy nagy európai vita közepén állunk, migránsok vagy a saját családjaink, ez itt a kérdés". Európában sokan gondolják, hogy az elöregedő kontinens gondjait bevándorlókkal kell megoldani, "de mi azt mondjuk, hogy ha nehéz és bonyolultabb is, nekünk a saját belső tartalékainkat kell mozgósítani, hogy nemzetként fennmaradhassunk, és hisszük, hogy ez lehetséges, még ha le is akarnak beszélni erről minket" – mondta.

Persze, ahogyan ez forgatókönyv szerint lenni szokott, az orbáni útmutatásra alaposan ráerősítettek a keménykedő fideszesek. A kormánypárt frakcióvezető-helyettese szerint például abszurd, s "elképesztő, hogy az uniós szerződés hetedik cikke szerinti eljárás Magyarország elleni megindításának előkészítéséről szóló határozatban az EP menteget és védelmébe vesz egy terrorizmus miatt elítélt migránst".

Németh Szilárd vasárnap már arról beszélt, hogy "ez is azt bizonyítja, hogy azért szavazta meg az EP a határozatot, mert Magyarország nem hajlandó beengedni az illegális bevándorlókat". Úgy vélte, Brüsszel minden eddiginél keményebb támadást indított az ország ellen, de "Magyarország összefog az emberekkel és a végsőkig kitart", mert első az ország szuverenitása és a magyar emberek biztonsága. Arra a kérdésre, hogy mit lép most a kormány, azt mondta, "Magyarország az EU tagja, az EU-nak pedig vannak szabályai. Ha az unió megkeresi valamilyen ügyben Magyarországot, akkor a kormány tárgyalni fog, de nem enged az álláspontjából".

Minderre reagált heti nyílt levelében Ujhelyi István: "Orbán Viktor és a Fidesz leginkább csak a hazai pályán játssza a nagymenő forradalmárt. Az európai térfélen hiába vonulgat zsebre dugott kézzel, a zárt ajtók mögött legtöbbször mindenhez csak bólogatni szokott". Az MSZP alelnöke, EP-képviselője szerint "Orbán rendre kompromisszum- és párbeszédkésznek mutatja magát Brüsszelben (amit eddig legtöbbször be is vettek neki) miközben otthon uszítva háborúzik az európai közösséggel. Európainak mutatva magát szónokol, majd kilépve az ajtón Európát mocskolja a lakájmédia gyors- és gépírói előtt. De ennek most vége, saját pártcsaládja is világossá tette a számára, hogy elfogyott körülötte a levegő. Vagy változtat az európai értékeket semmibe vevő politikáján, vagy nincs helye az európai közösségben. Nincs tovább pávatánc". Ujhelyi szerint már csak ezért is fontos az MSZP által ma benyújtani tervezett politikai állásfoglalás, mert az erről szóló szavazással az Orbán-kormány választ ad az EP kifogásaira. "Azt hiszik, hogy plakátokkal, papír- és tévéforma hazugsággyárakkal, sunyi propagandával a végtelenségig meg tudják téveszteni a tömeget. Az EP legutóbbi döntése is tökéletesen megmutatta: a valóság rég utolérte a Fideszt és hamarosan túl is fog lépni rajta."

Molnár Gyula: Ezt nem hagyhatjuk, ezen múlik a jövőnk”

- Mit lehet várni a Fidesztől egy szocialista javaslatcsomag ügyében?

- Nem arról van szó, hogy az MSZP-nek kell választ adni, hanem arról, hogy Európának, s a nagyon jelentős arányban Európa mellett elkötelezett magyar társadalomnak. Magyarország európai jövője érdekében a Fidesznek el kell fogadnia az európai mentőcsomagot. Ez a javaslat ugyanis rövidtávon teszi kezelhetővé a súlyos kritikákat, aggályokat, s megnyugtathatja az uniós közvéleményt. Ez a csomag egyértelművé teheti Magyarország elkötelezettségét a közössége és a szövetségesei felé. Ha ezt a Fidesz mégsem teszi meg, s elutasítja ezt a kezdeményezést, akkor nyíltan a magyar nemzet ellen politizál.

- Pedig arra lehet számítani, hogy ahogyan eddig, úgy most is az következik: tárgysorozatba sem veszik a kormánypártok ezt a csomagot.

- Ebben az esetben a Fidesz nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem még saját európai pártcsaládjának, az Európai Néppártnak is megüzeni: viszont látásra! Ha most semmiféle hajlandóságot nem mutatnak arra, hogy betartsák az uniós normákat és jogot, akkor a múlt szerdán, néppárti támogatással elindult uniós eljárásban mire lehet majd számítani Orbán Viktortól? Ez lesz az első hivatalos válasz az Európai Uniónak. Most már nem lehet mellédumálni, meg mást mondani Brüsszelben, mint Budapesten: ez a csomag egyértelműsíti a hivatalos fideszes álláspontot. A kormányfő múlt pénteken, rádiónyilatkozatában úgy fogalmazott: ha kell, elmennek a falig. Szerintem viszont már elmentek a falig. Az MSZP nem fogja hagyni, hogy át is másszanak ezen a falon, s kirángassák magukkal Magyarországot az Európai Unióból. Ezt nem hagyhatjuk, ezen múlik a jövőnk.

- Mégis hogyan állítják meg a falmászást?

- Legyen nagyon világos: a 2018-as választás tétje az, hogy Orbán vagy Európa. Magyarország polgárainak jövőre e kettő közül kell választaniuk, senki ne felejtse ezt el, mert a múlt szerdai EP-szavazás nemcsak a Fidesz, s Orbán számára tette egyértelművé, hogy eddig, s ne tovább, hanem a magyar társadalom számára is egy erőteljes üzenet lehetett. A magyar választók kezében van a döntés: demokrácia vagy autokrácia, Európa vagy a putyini Oroszország, s az erdogani Törökország mögé sorakozik fel egy orbáni illiberális Magyarország. És ez nem csak a - persze nagyon súlyos - gazdasági fenyegetettségünk miatt tét: elég megnézni, hogyan bánnak Orbán Viktor "sztárországai", a diktátor barátai a saját állampolgáraikkal, a nemzetükkel. A magyarok nem tűrhetik el, hogy bármely hatalom így bánjon velük, ezért is nagyon fontosak az európai értékek, s az őket védelmező uniós jog. Európában kell maradnunk, nekünk itt a helyünk.

Biró Marianna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!