Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lex CEU - Amerika nem válaszol a kormánynak

nepszava.hu/MTI|2017. máj 22. 11:20
[A+ A-]

A vasárnapi tüntetők vonulnak a Szabadság hídon FOTÓ: Sergey Markosov

Két, kormányzati, valamint szakértői munkacsoporti szinten zajlanak a tárgyalások a Magyarországon működő, Európai Unión kívüli külföldi egyetemekkel - jelentette ki Szijjártó Péter újságíróknak Budapesten. A külgazdasági és külügyminiszter azt is mondta, hogy bár a kormány szeretne tárgyalni Amerikával, ezidáig nem kaptak választ az Egyesült Államoktól.

Mind a négy érintett országnak világossá tették az egyeztetés menetét, amelyet három ország megértett, egy negyedik ország budapesti nagykövetsége nem akarja megérteni vagy politikai okokból nem adott választ - fogalmazott, hozzátéve, hogy az Egyesült Államokról van szó. Szerinte hiába szeretnének egyeztetni, tőlük nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy kivel kellene tárgyalni.

Kínának átadták a megállapodástervezetet, és Thaiföld, valamint Malajzia esetében is hamar megszülethet a kormányközi megegyezés - tette hozzá.

Az Egyesült Államok kormányától azt várják, hogy kijelölje a tárgyalót - közölte. Az nem hiteles hivatkozás - mondta -, hogy nem tárgyalnak kormányzati szinten, mivel a tárca levéltári adatai alapján az amerikai és a magyar kormány három oktatási megállapodást is kötött az elmúlt évtizedekben. A három érintett amerikai egyetem közül kettőnél megvan a szándék a megállapodásra - nyilatkozta Szijjártó Péter.

Korábbi tüntetés a CEU épülete előtt FOTÓ: Népszava

Korábbi tüntetés a CEU épülete előtt FOTÓ: Népszava

Lapunk a múlt héten írta meg a kormány lex CEU-ról szóló tárgyalásaival kapcsolatban, hogy beigazolódtak a Közép-európai Egyetem vezetőinek félelmei, a kormány részéről csak látszattárgyalásokra futja az egyetem ellehetetlenítését célzó törvényről. Az egyeztetésekre létrehozott minisztériumközi munkacsoport múlt szerdán ült tárgyalóasztalhoz a CEU vezetésével, mindhiába, ugyanis a kormányzati delegáció egyetlen tagja sincs felhatalmazva arra, hogy érdemi döntésekkel járó tárgyalásokat folytasson.

Az egyeztetés után az egyetem közleményben jelezte: a munkacsoport tagjai nem tudtak válaszolni a CEU által feltett kérdésekre azzal kapcsolatban sem, hogy miként lennének teljesíthetők a lex CEU-ban előírt feltételek. Megerősítést nyertek lapunk korábbi értesülései is, melyek szerint épp a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalásokra kinevezett miniszterelnöki megbízott, Altusz Kristóf nem ül le tárgyalni a CEU vezetőivel. A munkacsoport arról tájékoztatta az egyetemet, hogy Altusz kizárólag az Egyesült Államok hatóságaival tárgyal. "Öt héttel azután, hogy Áder János köztársasági elnök felszólította a magyar kormányt, hogy kezdeményezzen jóhiszemű megbeszéléseket a CEU-val, a CEU ismét felszólítja a kormányt, hogy vessen véget ennek a tarthatatlan helyzetnek" – írta az egyetem közleményében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!