Előző
Következő
új cikk

Belföld

Azbesztper - Végre bizonyították a nyilvánvalót

Népszava|2017. máj 24. 05:18
[A+ A-]

A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock

,,Bizonyossággal határos valószínűséggel" az azbesztgyárból kikerülő azbesztrostok hozhatták létre a Heves megyei Lőrincin és Zagyvaszántón jelenleg és egykor élő emberek megbetegedését, mivel más azbesztforrás a környéken nem azonosítható. Ezzel a megállapítással egészült ki az a vizsgálat, amit egy, a bíróság által kirendelt szakértői iroda végzett el nemrégiben.

Mint ismert, az említett települések mezoteliómában (azbeszt okozta gyógyíthatatlan mellhártyadaganat) szenvedő lakói közül többen pert indítottak az állam ellen. A betegség lappangási ideje 20-30 év is lehet, így amikor megbetegedtek, a települések határában lévő gyár még állami tulajdonban volt.

Az ügyben több mint egy éve a bizonyítási eljárás zajlik: azt kell bizonyítani, hogy az azbeszt valóban az üzemből került-e az érintettek szervezetébe. A szakértői vizsgálat korábban feltárta, a gyár működésének idejében (2004-ben zárták be végleg) a mérgező azbeszt a gyártási technológia több pontján, üzemszerűen, különböző mértékben és formában kijutott a lakókörnyezetbe, így az ott alkalmazott technológiát semmi esetre sem lehet zártnak nevezni, az üzem a porelszívó kürtőin, a gyárra felszerelt ventilátorok, nyitott tárolók útján is szennyezett.

Még 2014 nyarán nyolcan indítottak kártérítései pert, s noha állapotukra tekintettel gyorsított eljárást rendeltek el, az ügy lassan halad. Hivatalosan is csak mostanra sikerült bizonyítani azt, ami eddig is egyértelmű volt. A nyolc felperes közül már csak egy valaki van életben. A következő tárgyalási nap júniusban várható, ekkor ítélet is születhet.

J. D.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!