Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Vasárnap estig áll a bál

Népszava|2017. máj 24. 05:48
[A+ A-]

Dikanda FOTÓ: BUDAPEST FOLK FEST

A Fonóban és a Várkert Bazárban ma kezdődik és vasárnap estig tart a Budapest Folk Fest – a hagyományőrző népzene, a városi folklór és a világzene legfontosabb hazai rendezvénye.

A program évről évre színesebb, nő a külföldi fellépők száma, de a szervezők „tömeges forgatag” helyett továbbra is emberközeli, barátságos, értékközpontú programot szeretnének. A rendező a Fonó Budai Zeneház, igazgatója, Horváth László a Népszavának elmondta: a Fonó szezonjának egész éves pörgése mellett nagyon fontos számukra egy ilyen, összegző jellegű ünnepi alkalom. Ilyenkor olyan műfaji kalandokat és kísérleteket is megengedhetnek maguknak, amelyek itthon talán még nem annyira ismertek, de komoly értéket hordoznak. A népzenét autentikus formájában képviselő, magyarországi és határon túli „adatközlők” éppen annyira hozzátartoznak a programhoz, mint a táncházmozgalom nyomán létrejött városi folklór, a rézfúvós cigányzene vagy a balkáni muzsika.

A Várkert Bazárban, 1000-1500 fős közönség előtt a népszerű world music különböző áramlatainak is helye van a programban, de a Budapest Folk Festnek mégsem elsősorban a bulizás, a puszta szórakoztatás a célja, hanem régiónk folklórkincsének felmutatása, közvetítése. Horváth László kiemelte: az ötnapos programsorozatra minden eddiginél több külföldi vendégművész érkezik. Az etnikai és műfaji sokszínűséget példázza a török BabaZula, a legendás lengyel Dikanda, két román cigányzenekar (Nadara, Mahala Rai), a makedón Vlatko Stefanovski, a bolgár Theodosii Spassov, Amir Gwirtzman izraeli fúvós vagy a Spanyolországban élő görög muzsikusokból álló Trio Feta Orchestra.

Terjeszkedik a Fonó

Dél-budai otthona mellett a Fonó produkciós csapata mind több meghívást kap vidékre és nyári fesztiválokra. A közelmúltban Szegeden, Jászberényben és Villányban rendeztek népzenei koncerteket. A Művészetek Völgyében évek óta jelen vannak és a vajdasági Dombosfestre is ők szervezik a népzenei-világzenei programot. Idén először a Lovasi András nevével fémjelzett Fishing on Orfű egyik külső helyszíneként mutatkoznak be a szabadtéri színpadon. Az Ördögkatlan Fesztivál idei díszvendége is a Fonó lesz.

Irány Szingapúr
A városi népzenészek fiatal nemzedékét képviselő Buda Folk Band együtt nőtt fel a fesztivállal. Éri Márton és Csoóri Sándor Sündi 2007-ben alapította a csapatot, s egy lengyelországi fesztiválmeghívás volt az első komolyabb felkérésük, ahol a most Budapestre látogató Dikandával játszhattak együtt.
„Máig testvérünknek, mentoruknak, példaképünknek tekintjük ezt a zenekart” – mondja a brácsás Éri Márton. Nagyobb terveik között egy őszi szingapúri turnéról számol be, amelyre a Szinvavölgyi Táncműhely, az Alba Regia Táncegyüttes és a Nógrád Táncegyüttes társaságában utaznak. A produkciót Novák Péter rendezi.Retkes Attila írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!