Előző
Következő
új cikk

Külföld

Pusztába kiáltott pápai szavak

Népszava|2017. máj 25. 05:30
[A+ A-]

FOTÓ: REUTERS/ALESSANDRA TARANTINO

„Nem fogom elfelejteni, amit mondott” - közölte Donald Trump amerikai elnök, miután Ferenc pápával találkozott. A kérdés csak az, meg is fogadja-e mindazt, amit hallott.

A nemzetközi vezetők pápánál tett látogatásai során a vizit időtartamának is jelentősége van. A protokoll szerint ha már 20 percnél tovább tart a csevej, akkor a megbeszélés „szívélyesnek” tekinthető. Ha csak ebből indulunk ki, akkor megállapíthatjuk: igazán remek hangulatban telt a katolikus egyházfő és az amerikai elnök találkozója. Az időtartam azonban inkább a magas rangú vendégnek szólt. Álláspontjaik aligha közeledtek akár a bevándorlás, akár a klímavédelem, akár a szegénység felszámolását illetően. Amint a pápa előzetesen fogalmazott, végighallgatja vendégét, aztán elmondja, mit gondol.

Ugyan az egyházfő találkozóiról nem adnak ki részletes protokollt, sejthetjük, mit mondott. Ferenc sziklaszilárdan kitart álláspontja mellett, a szegények, a társadalom kirekesztettjeit, köztük a menekültek megsegítését tartja legfontosabb programjának, s nézeteihez akkor is váltig ragaszkodik, ha Trump teljesen mást gondol erről.

Bár az amerikai elnökválasztási kampányban kölcsönös üzengetés jellemezte az egyházfő és Trump viszonyát, az ingatlanmágnás mexikói határra tervezett fala miatt, beiktatása óta az amerikai adminisztráció mindent elkövetett a találkozó mielőbbi létrejöttéért abban a reményben, hogy az amerikai elnök rossz megítélése legalább az amerikai katolikusok körében javul.

Kérdés, hogy ez a találkozó jó volt-e erre. Trump igyekezett jó arcot vágni a pápa intelmeit hallván, de túlzottan öntörvényű ahhoz, hogy a világ lelkiismeretének nevezett egyházfő szavai hatására bármiben is engedjék. A kölcsönös udvariaskodás részeként ajándékokat is adtak egymásnak, Trump Martin Luther King feljegyzéseit adományozta a pápának, aki 2015-ben Washingtonban elhangzott beszédében a polgárjogi harcos életművét méltatta. A pápa egy olajfaágat ábrázoló medállal lepte meg vendégét, akit arra kért, lépjen fel a békéért. Az egyházfő ezenfelül egy 2017-es békeüzenetét és 2015-ös Laudato si' enciklikáját ajándékozta Trumpnak. Utóbbi azt ígérte, elolvassa őket. Az „Áldott légy” című enciklikában egyébként a pápa teljesen másképp értékeli a klímaváltozást, az ebben játszott emberi tevékenységet, mint Trump.

A találkozót egy humoros intermezzo is tarkította. A joviális egyházfő arról érdeklődött Trump nejénél, milyen étellel lepi meg az elnököt. „Pizzával” - válaszolta kissé zavartan Melania Trump.

Az amerikai elnök római programja keretében találkozott Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel, aki egy hónapja járt Washingtonban az amerikai elnöknél, valamint Sergio Mattarella államfővel.

Tagadásban a Fehér Ház
A Fehér Ház olvasatában John Brennan volt CIA-igazgató semmiféle bizonyítékot nem tudott felmutatni arra, hogy a Trump-kampány összejátszott volna Oroszországgal. Brennan pedig keddi képviselőházi meghallgatásán világosan kifejtette: tudatában volt orosz tisztviselők és Trump emberei közötti kapcsolatfelvételeknek, s aggasztónak találta, hogy aktívan toboroztak embereket. Elmondta azt is, hogy amerikai részről elsőként figyelmeztette az orosz FSZB vezetőjét, Alekszander Bortnyikovot, hagyjanak fel az elnökválasztás befolyásolásával, mert ez negatívan befolyásolja a kétoldalú kapcsolatokat.
A volt CIA-igazgató ugyanakkor kifejtette, hogy ügynökségének nem volt feladata a bűnösség megállapítása, az összegyűjtött információkat átadták az FBI-nak. A washingtoni szenátus időközben újabb idézést küldött Michael Flynnek, Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadójának, aki korábbi kérelmükre elutasította, hogy kiadja a birtokában lévő dokumentumokat orosz kapcsolatfelvételeiről. Flynn hajlandó lenne beszélni, ha mentességet kap, a szenátus azonban nem kész ezt megadni neki. Ha nem adja át a papírokat, megvádolhatják az igazságszolgáltatás akadályozásával.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!