Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lex CEU - New York állam kormányzója tárgyalna a kormánnyal

nepszava.hu|2017. máj 24. 17:49
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Haladéktalanul kész tárgyalni a magyar kormánnyal New York állam kormányzója a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény azon módosításairól, amelyek kifejezetten hátrányosan érintik a Budapesten működő Közép-európai Egyetemet (CEU). Andrew M. Cuomo mindezt szerdai közleményben jelezte, ismételten értésére adva a magyar kormánynak, hogy CEU-ügyben nem az amerikai szövetségi kormány, hanem New York állam az illetékes.

A kormányzó emlékeztetett arra is, a CEU-val kapcsolatban 2004-ben már született egy nyilatkozat New York és a magyar kormány között, amelyben mindkét fél garantálta az egyetem működését. A lex CEU-ként elhíresült törvénymódosítás azonban ellentmond ennek a nyilatkozatnak.

"A budapesti Közép-európai Egyetem az amerikai-magyar együttműködés szimbóluma, így mindenkinek érdeke, hogy az egyetem egy szabad intézményként Budapesten maradhasson" - írta Cuomo.

A CEU üdvözölte a kormányzó közleményét, Michael Ignatieff, az egyetem elnök-rektora reményét fejezte ki, hogy a magyar kormányzat pozitívan reagál majd.

"A kezdetektől fogva hangsúlyozzuk, hogy a megfelelő megoldást egy New York állam és Magyarország közötti új megállapodás jelentené. Bízunk benne, hogy elérhető egy olyan, a 2004-es megállapodásra alapuló megegyezés, amely garantálja a CEU tanszabadságát és megerősíti szerepét" - fogalmazott a rektor.

A kormányzó közleményének időpontja azért is jelentős, a magyar kormánynak máig kell választ adnia az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás megindításáról szóló hivatalos levelére. Az Európai Parlament május 17-i döntése felszólította a magyar kormányt az amerikai hatóságokkal történő tárgyalásra. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma kedden úgyszintén megerősítette, hogy a szövetségi kormánynak nincs jogi kompetenciája a felsőoktatás kérdésében, az Egyesült Államok alkotmánya értelmében az a tagállamok fennhatósága alá tartozik.

Ennek ellenére a magyar kormány az amerikai szövetségi kormány lépéseire várt, és folyamatosan azt hangoztatta, ők megállapodást szeretnének, de az amerikaiak "nem partnerek" ebben. Ugyanakkor a tanácsok ellenére sem vették fel a kapcsolatot New York állammal, a CEU vezetőivel sem folytattak érdemi tárgyalásokat.

Kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumát is azzal kapcsolatban, New York kormányzóját megfelelő tárgyalópartnernek tekintik-e a magyar kormány illetékesei, tervezik-e, hogy felveszik vele a kapcsolatot. Választ egyelőre nem kaptunk.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!