Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kamupártok: tétova hatóság

Népszava|2017. máj 26. 05:07
[A+ A-]

A nyomdában is alig győzték a munkát 2014-ben. FOTÓ: Tóth Gergő

Nem állnak jól a hatóságok a 2014-es országgyűlési választás botrányos kampányában felbukkant, kétes gazdálkodású pártokkal szemben indított vizsgálatokkal. A Fővárosi Főügyészség közölte, hogy illetékességi területén az Állami Számvevőszék jelzésére hat párt ügyében indult nyomozás költségvetési csalás gyanúja miatt, ám ezek közül két esetben bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható. Azt szerdán a Népszava írta meg, hogy a közelmúltban Zala Megyei Főügyészség bűncselekmény hiánya miatt szüntette meg a költségvetési csalás gyanúja miatt indult nyomozást az Új Magyarország Párt ellen, amely elszámolása szerint 62 millió adóforintot költött szállásra és üzemanyagra a kampány ötven napjában.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint további négy ügyben viszont még tart a vizsgálat. Ezekben az esetekben a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) igazgatóságai nyomoznak. Kerestük a NAV-ot, amely tájékoztatást ígért, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Mindezek mellett számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság is nyomozott egy további párt ügyeiben. Erről az esetről sem árult el részleteket az ügyészség, csak annyit közölt: az ügy már vádelőkészítési szakban van.

A kamupártok nyilvánvaló trükkjei, és a feltűnően lassan haladó vizsgálatok, a megszüntetett nyomozások miatt Tóth Zoltán választási szakértő meglehetősen borúlátóan nyilatkozott korábban lapunknak. Többek között azt említette: „Egyes pártok a jelöléseik számának töredékét kapták meg szavazatként, ami egyértelműen felveti a csalás gyanúját. Ám a Nemzeti Választási Iroda visszautasította az ajánló aláírások ellenőrzését, így tulajdonképpen 2018-ban is teljesen szabad lesz a csalás lehetősége.”

Kijelentésére Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke két észrevételt tett. Először is: az országgyűlési választásokon, az ajánlás során a választópolgár több jelöltet is támogathat aláírásával, míg szavazni csak egy jelöltre lehet, ez pedig magyarázhatja, ha egy jelölt kevesebb szavazatot kap annál, mint ahány ajánlást összegyűjtött. (Itt érdemes megemlíteni: Pálffy Ilona álláspontját némiképp árnyalják az arányok, az Új Magyarország Párt például csaknem 15 ezer ajánlást „gyűjtött össze”, de a választáson csupán 1578 szavazatot kapott.) Az ajánlószelvények ellenőrzéséről Pálffy Ilona fontosnak tartotta megemlíteni: a jelölt által leadott ajánlásokat addig ellenőrzik, amíg 500 érvényes ajánlást találnak. Az ezeken felüli – esetleg több ezer – ajánlást már nem ellenőrzik. Arra viszont már van lehetőség, említette az elnök, hogy a választópolgárok tájékoztatást kérjenek arról, szerepeltek-e adataik a leellenőrzött ajánlások között.

B. A.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!