Előző
Következő
új cikk

Belföld

Závecz Tibor: nem egyszerű, de van mód a változásra

Népszava|2017. máj 27. 05:00
[A+ A-]

ARS POETICA: a politikai közvélemény-kutatás bizalmi műfaj - Fotó: Vajda József

Az a fajta konstrukció, mint ami 2014-ben volt, 2018-ban sem nagyon tud többet hozni, valami más kell. Ugyanakkor a felpaprikázódott hangulat miatt lesz még olyan esemény, ami erősíthet és gyengíthet is pártokat – mondta Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research alapító-ügyvezetője.

Megérezte a kormánypárt a tavaszi tüntetéseket?

- A Fidesz valamelyest gyengült. Ez nagyon lassú folyamat. Viszont az utóbbi mérésekben lévő változás, - ami a mi cégünknél 2 százalékpontos csökkenés volt -, olyan rétegekben történt, amelyet összefüggésbe tudok hozni azzal a tüntetéssorozattal, ami áprilisban zajlott főképp Budapesten és még néhány nagyvárosban. Az eltávolodás a Fidesztől elég jól lokalizálható és azon rétegeknél lehet megfigyelni, amelyekhez eljutott a CEU és a civilek ügye és megértették a tartalmát. Budapesten és a nagyvárosokban 8-9 százalékpontot esett a Fidesz támogatottsága, ezzel szemben a közepes és kisebb vidéki városokban, falvakban lényegében nem változott.

Tehát, amit buknak Budapesten, azt visszaszerzik vidéken.

- Ott megtartják a szavazóikat. Az ügyek - amelyek tavasszal zajlottak -, olyan kört érnek el általában, és a Fidesz szavazó táborán belül is csak azokhoz jutnak el, amelyek intenzív és komplex médiafogyasztók. A vidéki társadalom mindig is intenzívebb fogyasztója volt a közszolgálati csatornáknak, mint a fővárosiak. Ez a szokás megmaradt. Onnan pedig egy másfajta kép rajzolódik ki Magyarországról és főleg ezekről az áprilisi eseményekről. A komplex világban akár a Fidesz-szavazók is elgondolkodhatnak azon, hogy minden döntés jó-e, a szűkített világban inkább a kormány álláspontjának vannak követői. Jól látszott ez a tavaly októberi referendumon is, amikor a kis településeken volt a legnagyobb a részvételi arány.

- A Fidesz régóta csak a keménymagnak politizál.

A 2,-2,5 millió választójukból lassan kopik valamennyi. Hogy a komplex látásmód eljut-e közép, alsóközép, vagy alsó társadalmi csoportokhoz, azt nem tudom, de nem vagyok benne biztos. Ebből adódóan elég jól egyben tartható ez a Fidesz tábor.

Viszont van még körülbelül 6, 1 millió választó rajtuk kívül.

- Innentől jönnek a politikai nehézségek.

Azaz?

- Szűkösek és bezárultak a mai ellenzék lehetőségei, a jelenlegi médiastruktúra nehézzé teszi azt, hogy a kisebb településekre az ellenzék szava megfelelően eljusson. A Fidesz sokszínű médiakampányát a tényleges, személyes jelenléttel lehet csak ellensúlyozni. Ez logisztikai és financiális feladvány. Rengeteg munkával jár, de vannak olyan politikusok a Jobbikon kívül is, akikről tudom, hogy ezt teszik.

Mondjon egyet.

- Gőgös Zoltán, a szocialisták alelnöke nagyon sok településre eljut, benne van a zsigereiben az a közvetlenség az emberekkel, ami szükséges. Nehéz, sziszifuszi munka. A másik lehetőség, hogy az interneten megpróbálják elérni azokat a rétegeket, amelyekhez nagyon nehezen férnek hozzá. Az MSZP-re ugyanis jellemző volt, hogy a fiatalokkal nem nagyon találja a kontaktust. Nem egyszerű, de van mód a változásra.

 Mennyire lehet hiteles ma Magyarországon egy közvélemény-kutató cég?

- A politikai közvélemény-kutatás bizalmi műfaj. A közvélemény-kutató cégek dolgoznak pártoknak is, ezzel nincs probléma, hiszen a politikában jól használható információkkal látják el őket. Transzparens tevékenységet folytatunk, amelyet sok szakmának kívánok. Egy cégnek logikailag sem éri meg, hogy ne a valóságot mutassa, mert kockáztatná a szakmai hitelességét, jövőjét. A politikát elég szorosan követő, vájt fülű értelmiségeknek az elfoglaltsága, hogy a cégeket megpróbálják elhelyezni, akkor is, ha ténylegesen dolgoznak valamilyen politikai erőnek, meg akkor is, ha nem. Egészen biztos, hogy - mint bárkinek az országban -, minden közvélemény-kutatónak meg kell adni a lehetőséget, hogy legyen politikai preferenciája, de a közvélemény-kutatásoknak, a közvélemény-kutató cégeknek, az eredményeknek nem szabad, hogy legyen világnézetük és politikai hovatartozásuk. Sterilnek kell maradni, a valóságot kell leképeznünk. Nem véletlen, hogy nagyon sokszor előfordulnak egybehangzó adatok.

Botka Lászlót az összes cég a legnépszerűbb politikusok között méri. Ebből profitált már a pártja?

- Botka valóban népszerű személyiség, akiben nagyon sokan látják a kormányfői alkalmasságot, azt a potenciált, aminek alapján el tud vezetni egy egységet, amit nevezzünk Magyarországnak. A szegedi tevékenységével azt igazolta, hogy sikerember, tud választásokat nyerni, tud várost vezetni. Ilyen szempontból a dolog jól indult. Robbanásszerű felemelkedés az MSZP esetében nem volt, nem lehet állítani, hogy a szocialistákat kirántotta Botka színre lépése. Az adataink szerint a párt elhagyta a mélypontját, ami a tavalyi év közepén lehetett, stabilizálta a pozícióját és ismét lehet róluk úgy beszélni, hogy potenciális kihívók. Botka László meg tudja tartani az MSZP szavazótáborát és elég nagy valószínűséggel tud további szavazókat magához vonzani, olyanokat, akiket lehet, hogy a szocialisták nélküle nem tudnának. Az a fajta konstrukció pedig valószínűleg nem nagyon tud többet hozni, ami 2014-be volt, valami más kell.

Karácsony Gergely szintén a népszerű politikusok közé tartozik, a Párbeszéd ennek ellenére szinte mérhetetlen.

- Karácsony Gergely rokonszenves, felkészült politikus. A Párbeszédben vannak tehetséges politikusok, de valahogy olyan érzésem van velük kapcsolatban, mint annak idején Dávid Ibolyával és az MDF-fel volt. Egy népszerű politikus nem biztosítéka annak, hogy a pártja ugyanezt a népszerűséget el tudja érni. Sok párt van, amely 1 százalékos, és mindegyik Budapestről gyűjti be a szimpatizánsokat. A Momentumnál ez még nem olyan nagy probléma, hiszen nemrég alakultak, Budapesten kezdték, idő kell ahhoz, hogy eljussanak a kisebb falvakba is. A régebbi pártoknál viszont ez elvárás lenne. Nem egyszerű és nem is nagyon sikerül nekik.

A Jobbiknak és Vona Gábornak sikerült?

- Vona megítélését nem befolyásolták az ellene szóló támadások. Viszonylag kedvelt politikus, annak ellenére, hogy a pártját egy másik vágányra állította át. Kormányfői alkalmasságát elég régóta építi, de messze van attól, ahol Orbán Viktor tart. Nem úgy jelenik meg egyelőre, hogy közte és Orbán között kell választani.

Gyurcsány Ferenc megítélést viszont elég keményen befolyásolták az ellene szóló támadások.

- Megosztó személyiség, aki, ha egy közös listában benne van, akkor nyilvánvalóan tudja hozni a saját szavazótáborát, ami 4-5 százaléka a népességnek és elég aktív is. Viszont a bizonytalanokat, akik kormányváltó hangulatban vannak és elfogadnának egy Botka László által vezetett politikai formációt, Gyurcsány személye a mérések szerint inkább taszítja. Nem nagyon lehet őket behúzni. Innentől kezdve politikai kalkuláció kérdése, hogy mennyit hoz és mennyit taszít a volt miniszterelnök. Ezt a problémát az elmúlt évek sem tudták megoldani, így láthatóan küszködik a szituációval Botka és a szocialista párt is. Ugyanakkor az egymáshoz való nyitottsága a DK és az MSZP szimpatizánsoknak létezik. Ha például elindul egy MSZP-s jelölt egy választókerületben, ahol nem indul DK-s, akkor óriási esély van arra, hogy a DK hívei elmennek és leadják a szavazatukat a szocialista jelöltre. És ez fordítva is így van.

Felülmérik a Fideszt?

- Nekem is az a tapasztalatom, hogy a választás előtti mérési adatok a Fidesz esetében, valamelyest fölötte vannak a tényleges eredménynek. Ennek sok pszichológiai oka lehet, kevésbé méréstechnikai. A bizonytalan választópolgárok számára, ha nyitott kérdést teszünk fel, nem adunk listát és úgy érzik, hogy mondaniuk kell egy pártnevet, akkor az nagy eséllyel az, amelyikről a legtöbbet hallanak. Jelesül a Fidesz. Viszont hiú ábrándokat nem kellene emiatt kergetnie az ellenzéknek, annyival biztos nem mérjük fölül a Fideszt, aminek alapján jelenleg utol lehetne érni.

Kaphatnak a kormánypártok a jövő évi választásokig a mostanihoz hasonló pofont?

- Annyira felpaprikázódott a hangulat és annyira sokféle, eddig nem látott esemény történt a magyar politikában, amire választói reakciók is voltak, hogy el tudom képzelni: lesz még olyan esemény, ami erősíthet és gyengíthet is pártokat. A CEU ügyére az első két napban, csak a politika aktív fogyasztói reagáltak, aztán olyan réteg kezdett el vele foglalkozni, amelyikről eddig az volt az összes mérésre alapuló tudásunk, hogy passzív és nem érdekli a politika. Nagyon hirtelen jött és a kormány sem tudta kiszámítani a hatását.. Bármikor történhet valami hasonló.

Névjegy
Závecz Tibor három évtizedes közvélemény-kutatási tapasztalattal rendelkezik. Programozó matematikusként, majd szociológusként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Már az első munkahelyén, a Tömegkommunikációs Kutatóközpontban (későbbi nevén a Magyar Közvélemény-kutató Intézetben) kérdőíves felmérésekkel foglalkozott, elemzőként dolgozott. 2001-től a Szonda Ipsos, majd az Ipsos véleménykutatási igazgatója volt. 2015 végén megalapította a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft-t.Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!