Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kitiltották az országból a szélsőjobbos Nick Griffint

nepszava.hu|2017. máj 26. 18:08
[A+ A-]

FOTÓ: Getty Images, Dan Kitwood

A Magyar Narancs írta meg, hogy a számos magyar szélsőjobboldali csoport és személy körül feltűnő James Dowsont kitiltották az ország területéről, miután a Belügyminisztérium közölte, hogy a TEK meglátása alapján Dowson nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet az országra. Dowson már évek óta Nick Griffin korábbi EP-képviselővel és egykori BNP-vezérrel mozog együtt, így a lap rákérdezett a BM-nél, hogy Griffint nem tiltották-e ki szintén.

A válasz gyorsan meg is érkezett: de igen, őt is kitiltották. „Griffin John Nicholas brit állampolgár Magyarországon nemkívánatos személy, akit a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Magyarország területéről kiutasított, egyidejűleg vele szemben beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el. Az idegenrendészeti intézkedésekre a Terrorelhárítási Központ javaslatára került sor” – írta a magyarnarancs.hu érdeklődésére a BM. 

Griffin és Dowson magyarországi feltűnéséről a Narancs számolt be először. Egy Dowsonhoz és Griffinhez köthető „lovagrend” Ásotthalmon próbált meg ingatlanprojektet összehozni, ebben Toroczkai László Jobbik-alelnök is segített nekik, de Toroczkai ott volt e szervezet egyik korábbi zártkörű rendezvényén is. Toroczkai a Narancsnak elismerte, kapcsolatba került James Dowsonnal és Nick Griffinnel. A Jobbik azonban nem nagyon idegeskedett amiatt, hogy alelnöke milyen alakokkal kokettál.

Most márciusban Magyarországon Soros-ellenes konferenciát szervezett a Dowsonhoz köthető „lovagrend”, ezen Griffin is feltűnt, és a 444.hu kérdésére kijelentette, fél éven belül szeretne Magyarországon letelepedni – ez most már aligha fog megtörténni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!