Előző
Következő
új cikk

Külföld

Verhofstadt: Csak a partvonalról kiabálnak be Orbánnak

nepszava.hu|2017. máj 29. 16:46
[A+ A-]

Fotó: REUTERS/Eric Vidal

Cselekvést sürget az Orbán-kormány ellen Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője a The Daily Starba írt cikkében, amelyben  az európai vezetőket határozatlanságukért kárhoztatja. 

Az uniós politikusok sokszor még akkor is csak a fejüket ingatják és a partvonalról kiabálnak be, amikor már régen a tettek mezejére kellene lépniük - idézi Verhofstadtot a napi.hu. A bevándorlási válság jó példa erre. Ahelyett, hogy Európa kollektív intézkedésekkel kezelte volna a menekültek áradatát, rányomták a problémát a frontországokra, ami aláássa az európai szolidaritást. 

Nem elég, hogy az EU képtelen határozottan fellépni a szomszédságában történő rémes konfliktusok kezelésében, még azt is megengedte, hogy a szélsőséges, populista és nacionalista mozgalmak megerősödjenek az Unión belül. Ezek a politikai erők, amelyek Oroszország aktív támogatását élvezik, kitermelték a Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz államfőre emlékeztető EU-s vezetőket.

Verhofstadt Lengyelország tényleges vezetőjére, Jaroslaw Kaczynskire, a kormányzó Jog és Igazságosság pártja elnökére és Orbán Viktor magyar miniszterelnökre gondol. Mindketten igyekeznek létrehozni illiberális államukat az EU-n belül. Orbán a 2010-es parlamenti választásokon szerzett többségét arra használta fel, hogy újraírja a magyar alkotmányos rendszert a saját érdekének megfelelően - véli az európai liberálisok vezetője.

Az értékalapú közösségekben, mint amilyen az EU, nincs helyük az olyan kormányok, mint amilyen Magyarországon és Lengyelországban regnál! - véli Verhofstadt. Az EU-nak az elérhető legnagyobb többséggel élesítenie kell a 7. cikkelyt. 

Az Európai Parlamenti liberális frakciójának vezetője írása végén megjegyzi, ha az európai vezetőknek sikerül túlesniük Orbánon, akkor Kaczynskire fordíthatják a figyelmüket.

A teljes cikket itt olvashatják.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!