Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rászálltak a hackerek a rezsibiztosra

Népszava|2017. máj 30. 05:08
[A+ A-]

Thinkstock illusztráció

Nem véletlen a hackerek dühe, múlt héten derült ugyanis ki, hogy a csepeli alapítvány viszi tovább birkózócsarnok építését.

Ennyire nem tanultok a tegnap esti betörésből.... cseréljetek már jelszavakat b+ – volt olvasható még tegnap késő délután is a váratlanul tetemes mennyiségű közpénzhez jutó Csepel Sport Club Alapítvány hivatalos honlapján. Az Anonymus hackercsoport már vasárnap este is "dolgozott" a portálon, a szervezetet alapító Németh Szilárd fotójához "vége van Sziszi. Mindent tudunk rólad" - üzenetet helyezték el. 

A csepeli képviselő-testület fideszes többsége ugyanis 2 milliárd forintot szavazott meg a Németh Szilárd által alapított és a Fidesz-alelnökének lakhelyére bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia Alapítványnak. A döntésre a Párbeszéd helyi politikusa, Hudák János hívta fel a figyelmet, miután a beruházás 500 milliósnak indult, és most 2 milliárd forintnál tartanak a költségek.

Németh Szilárd Fidesz-alelnök, országgyűlési képviselő nemcsak az alapítvány alapítója, hanem a birkózószövetség elnöke is, valamint korábban ő volt Csepel polgármestere. Úgy tűnik, minden szál egy emberhez fut a történetben. A rezsibiztos azonnal Hudákra támadt Facebook-oldalán, ám a politikus lapunknak azt mondta: Németh Szilárd reagálása jól mutatja, hogy érdemi válasza nincs azokra az aggályokra, amiket megfogalmaztunk. Történetesen, hogy az általa létrehozott alapítvány lesz a tulajdonosa a 2 milliárdnyi közpénzből épülő csarnoknak és sem az önkormányzat, sem a birkózó szövetség, sem az állam nem rendelkezik majd az akadémia felett. Ez a 2 milliárd forint is elveszíti közpénz-jellegét. Hudák szerint ez az eset is jól példázza, hogy a kormánypárt mindig csak a saját érdekeinek megfelelően kommunikál és nincs e mögött semmilyen elvi megfontolás. Az a legfelháborítóbb, hogy Németh Szilárd Csepel polgármesterként, majd utóda Borbély Lénárd is évek óta hadjáratot folytatnak a Csepeli Munkásotthont és a Béke téri sporttelepet működtető alapítványok ellen. "Vissza akarják szerezni" a csepelieknek a létesítményeket, legalábbis ezzel kampányolnak, közben most egyáltalán nem látnak problémát abban, hogy a Fidesz alelnöke által létrehozott magánalapítvány jut ekkora állami forráshoz. Eszerint csak azzal van gondjuk, ha nem ők és a haverjaik ülnek az értékes alapítványok kuratóriumában - fogalmazott.

Ez az összeg majdnem ezer ember egy éves fizetése, hazai átlagbérrel számolva

Erre a következtetése jutott Kunhalmi Ágnes is, hiszen a szocialista képviselő, aki a sportért is felelős kulturális bizottság alelnöke, nyílt levelet írt a rezsibiztosnak, amelyben többek között azt kérdezte: "mi indokolja, hogy az ön által elnökölt Magyar Birkózó Szövetség továbbutaljon egy ön által alapított, az ön címére bejegyzett alapítványnak kétmilliárd forintot?" Kunhalmi szerint ez minimum felvetheti a pénzmosás gyanúját, ezért arra kéri a Fidesz alelnökét, hogy hozza nyilvánosságra a döntés hátterét a lehető leghamarabb. El is várható a sietség, hiszen a szocialisták és az LMP is feljelentést tett az ügyben.

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!