Előző
Következő
új cikk

Külföld

Élesen bírálták Trumpot Berlinben

Népszava|2017. máj 30. 05:36
[A+ A-]

Gyökeres változás várható a német-amerikai viszonyban azt követően, hogy Angela Merkel kancellár vasárnap azt közölte Donald Trump amerikai körútja után: Európának a saját kezébe kell vennie a sorsát, arra utalva, hogy az Egyesült Államokat nem tartja megbízható szövetségesnek. 

A német belpolitikában a parlamenti pártok között egyetértés mutatkozik ebben a kérdésben. A nagykoalíciós partner szociáldemokraták elnöke, Martin Schulz az ARD közszolgálati televízióban egyenesen azt közölte, hogy Trump „önkényes uralkodóként” lépett fel. Az SPD elnöke szerint egyértelmű magatartásra van szükség egy olyan amerikai elnökkel szemben, aki „meg akar alázni másokat”. Úgy vélte, az amerikai elnök magatartására az lenne a legmegfelelőbb válasz, ha az európai államok minden szinten szorosabb együttműködést folytatnak egymással.

Keményen fogalmazott a kereszténydemokrata Jürgen Hardt, a német kormány transzatlanti kapcsolatokért felelős koordinátora. „Az, amit a csúcstalálkozókon megtapasztaltunk, nem felel meg annak, amit intellektuálisan, illetve Amerika lehetőségeit tekintve az Egyesült Államok elnökétől várunk”. Hozzátette, Trump nagy lehetőséget szalasztott el, mert nem juttatta kifejezésre Washington vezető pozícióját a világban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!