Előző
Következő
új cikk

Külföld

Engedményre nem, párbeszédre készen áll Macron

Népszava|2017. máj 30. 05:32
[A+ A-]

Minden bizonynyal Putyin is látta a hét végi szicíliai G7-csúcson készült elhíresült Macron–Trump kézfogás fotóját. Először megszemlélte a félelmetes kezet FOTÓ: REUTERS/ PHILIPPE WOJAZER

Franciaország új elnöke Versailles-ban a Nagy-Trianon palotában fogadta Vlagyimir Putyint. Az orosz elnök volt Emmanuel Macron első magas rangú külföldi vendége.

Emmanuel Macron első külföldi útja Berlinbe vezetett, Angela Merkelhez, első külföldi vendége viszont az önmagát egyre mélyebb nemzetközi elszigeteltségbe taszító Vlagyimir Putyin volt. Bár Macron minden felmérés szerint igencsak nagy népszerűségnek és bizalomnak örvendő francia elnök, Versaillesben mégis tiltakozók gyűltek a palota elé.

Már a bejelentés is a meglepetés erejével hatott, hogy az alig három hete államfővé választott Emmanuel Macron fogadja Vlagyimir Putyint. A francia-orosz kétoldalú kapcsolatok ugyanis hónapok óta történelmi mélyponton vannak. Az orosz elnök tavaly októberben is készült Franciaországba, ám miután Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta a francia határozatot Aleppó kapcsán, az Elysée-palota csak Szíriával kapcsolatos munkatalálkozót javasolt Putyinnak és kizárt minden más programot, amin Francois Hollande volt elnök részt vett volna, a Kreml lemondta a vizitet. Akkor Putyin a Párizs szívében épült orosz ortodox katedrális új épületének felszentelésén vett volna részt.

A Macron megválasztásával zárult kampány tovább fokozta a Párizs és Moszkva közötti feszültséget. Putyin hivatalában fogadta márciusban Marine Le Pent, és egyáltalán nem volt titok, hogy Moszkva a szélsőjobboldali jelölt győzelmét szeretné. Felmerült a gyanú, hogy a Nemzeti Frontot anyagilag is támogatja Moszkva és, hogy a Macron lejáratását célzó kiszivárogtatás mögött orosz hackerek állnak. Ekkor Macron még azzal vádolta Oroszországot, hogy „hibrid stratégiát követ, ami a katonai megfélemlítést ötvözi az információs háborúval”, kampányrendezvényéről pedig több orosz médiaorgánumot kitiltott stábja.

Putyin ezúttal Nagy Péter cár 1717-es párizsi útjának évfordulóján rendezett versailles-i kiállítás kapcsán találkozott francia kollégájával. Macron már a szicíliai G7 csúcson jelezte, kemény tárgyalásokra készül az orosz elnökkel és előrelépésnek tartja, hogy a párbeszéd egyáltalán létrejön. Azt hangsúlyozta, hogy ez a párbeszéde elengedhetetlen, hiszen számos nemzetközi probléma megoldhatatlan Oroszország nélkül. Leszögezte, Ukrajna kérdésében semmilyen engedményre nem hajlandó. A találkozót követő sajtótájékoztatót nagy érdeklődés övezte, több mint 350 újságíró kért akkreditációt az eseményre. Amint arra számítani lehetett, az államfők elsősorban Ukrajnáról és Szíriáról tárgyaltak.

Macron hangsúlyozta, hogy a Francois Hollande elnöksége idején az ukrajnai válság megoldása érdekében kezdődött francia diplomáciai erőfeszítések folytatódni fognak az úgynevezett normandiai formátumban. Pontos dátumot ugyan nem mondott, de jelezte, a következő hetekben újabb négyes (a német kancellár, ukrán, orosz és francia államfő) találkozóra kerül sor. Szíria kérdésében igencsak kategorikus bejelentést tett a francia államfő. Párizs erősíteni kívánja a francia-orosz partnerséget a terrorizmus elleni harcban Szíriában, de mint fogalmazott, van egy vörös vonal – a vegyifegyverek használata, és azonnali megtorlásra számíthat bárki, aki vegyifegyverhez nyúl Szíriában.

Gál Mária

Lájkoljon minket a Facebook-on is!