Előző
Következő
új cikk

Sport

"Gratulálok!" - Hosszú Katinka kiborult a FINA döntésén

nepszava.hu/MTI|2017. máj 31. 10:35
[A+ A-]

Hosszú Katinka a riói olimpián FOTÓ: Richard Heathcote/Getty Images

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) jelentősen megváltoztatta a szabályokat a 2017-es úszó világkupa-sorozatra. Az elmúlt öt év összetett győztese, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka élesen kritizálta az új rendszert.

Az idén kilenc állomásos vk-t érintő talán legfontosabb módosítás az, hogy egy versenyző egy viadalon maximum négy egyéni számban indulhat. A korábbi években előfordult, hogy Hosszú egy versenyen tíz, vagy annál több számban is résztvevő volt.

"Innovatív ötlet a FINA részéről???! Maximum 4 start per úszó állomásonként a Világkupán??! Gratulálok FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén... De mást nem" - áll a Hosszú Katinka Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben. A 28 éves úszó posztjában idézte a FINA-t: "A változások pozitív visszacsatolást kaptak az edzőktől és versenyzőktől" - csak éppen minket nem kérdeztek... - jegyezte meg.

Hosszú azzal sem ért egyet, hogy a vk-futamokra mostantól nem nevezhet bárki, azokon csak meghívással lehet elindulni. "Ha Dudás Dani szeretne menni, nem mehet... Plusz a döntőkbe nevezési idővel lehet bejutni...így nehezen lesznek új sztárok... És ezért nem tart az úszósport előrébb globálisan.. Nehogy az úszók többször ússzanak, mert véletlenül túl sok figyelmet kap az úszás... Így csak unalmasabb lett a sport... Hihetetlen" - írta dühös bejegyzésében a háromszoros olimpiai bajnok Iron Lady.

Hosszú 2012 óta minden évben megnyerte a sorozat összetett pontversenyét, csak tavaly 386 ezer dollárt (106 millió forint) keresett és 73 aranyérmet gyűjtött. Az úszók idei világkupa-sorozata, melyet 25 méteres medencében rendeznek, augusztus 2-án kezdődik Moszkvában.


A világkupa 2017-es menetrendje (a nemzetközi szövetség honlapja alapján):

augusztus 2-3.: Moszkva
augusztus 6-7.: Berlin
augusztus 11-12.: Eindhoven
szeptember 22-23.: Doha
szeptember, 26-27.: Dubaj
szeptember 30.-október 1.: Hongkong
november 10-11.: Peking
november 14-15.: Tokió
november 18-19.: Szingapúr

Lájkoljon minket a Facebook-on is!