Előző
Következő
új cikk

Belföld

Botka a brüsszeli úton

Népszava|2017. máj 31. 20:40
[A+ A-]

Botka László és Ujhelyi István Marita Ulskvog, a szociális és foglalkoztatási bizottság első alelnöke, volt svéd miniszter társaságában - A szerző felvételei

Nagymértékben összecsengenek az MSZP politikájával azok az európai törekvések, amelyek a munkavállalók érdekvédelmének erősítését és szociális biztonságuk növelését célozzák – fejtette ki Botka László szerdán Brüsszelben. A párt frissen megválasztott miniszterelnök-jelöltje tárgyalt az Európai Parlament szociális és foglalkoztatási bizottságának alelnökével, a svéd szocialista Marita Ulvskoggal. Este 30-40 brüsszeli magyarral találkozott egy helyi sörözőben.

Botkát csütörtökön fogadja Frans Timmermans, az Európai Bizottság alapvető jogokért és jogállamiságért felelős első alelnöke és Navracsics Tibor oktatási biztos. A napot az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárának, Luca Visentininek az irodájában kezdi.

A Brüsszelben dolgozó magyarok kérdéseire válaszolva a szegedi polgármester kifejtette: első külföldi útjával azt igyekszik alátámasztani, hogy Magyarország és az MSZP elkötelezett az Európai Unió értékei mellett.

Tárgyalópartnerei figyelmét azonban igyekszik felhívni arra is, hogy erősebb és hatékonyabb integrációs szervezetre van szükség, amely gyorsan reagál a válságokra. Példaként a menekülthullámot említette. Botka szerint a EU késlekedése és Orbán Viktor gyűlöletkampánya együtt vezettek ahhoz, hogy Magyarországon az emberek rettegnek a bevándorlóktól.

Az MSZP választási stratégiájára vonatkozó kérdésre a miniszterelnök-jelölt közölte: a bizonytalanok és a Jobbikkal szimpatizálók táborából, valamint a Fidesz mérsékelt, európai gondolkodású támogatóiból is remélik feltölteni szavazóbázisukat.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!