Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem mert kiadni egy magyar helyzetről szóló könyvet az MTA

Népszava|2017. jún 1. 10:22
[A+ A-]

Unortodox tudományosság: Török Ádám akadémiai főtitkár úgy gondolta, hogy "politikai szempontból jobb lenne nekik, ha meg sem jelenne a kötet." Végül a jezsuiták adtak pénzt a tanulmánykötetre.

Arról győzködte az MTA  akadémiai főtitkár Török Ádám Gyurgyák Jánost, az Osiris kiadó vezetőjét, hogy jobb lenne, ha nem jelenne meg egy készülő, Magyarország helyzetét bemutató tanulmánykötet - írta meg a 444.hu.

Török az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának főigazgatóján keresztül üzent Gyurgyáknak, aki szerint viszont olyan utoljára a nyolcvanas években fordult elő vele, hogy van egy jó kézirata, ám a valamiért nem lehet azt kiadni.

A "Hegymenet" című, "Társadalmi és politikai kihívások Magyarországon" alcímet viselő kötet megírásához 28 szerzőt kértek fel, köztük akadémiai tagokat is. Az MTA-tagok, így Vékás Lajos jogtudós, MTA-alelnök, Csaba László közgazdász meg is írták a maguk tanulmányát. A szerzők mindannyian ingyen dolgoztak a tanulmányköteten.

Az MTA eleinte úgy volt, hogy támogatja a kötet megjelenését, ám végül visszavonulót fújt. A könyvet végül a jezsuita rend kutatóintézetének anyagi támogatásával adták ki. 

A kötetben fejezetenként foglalkoznak a magyar nyugdíjhelyzettel, a korrupció problémájával, a bankrendszerrel vagy éppen az energetikával.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!