Előző
Következő
új cikk

Belföld

Veresegyházi égetés - Leállították

Népszava|2017. jún 3. 05:15
[A+ A-]

Nem megfelelő engedéllyel zajlott a szemétégetés a veresegyházi hulladéktelepen. A kormányhivatal közigazgatási eljárást indított.

Nem rendelkezik megfelelő hulladékgazdálkodási engedéllyel Veresegyház önkormányzata, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala ezért leállíttatta a város Ivacs településrészén található hulladéktelepen zajló szemétégetéseket - értesült lapunk. Megírtuk: a helyiek gyakori, szúrós szagú füstre panaszkodtak a környéken.

A Levegő Munkacsoport munkatársai meglátogatták a helyszínt. Az önkormányzat engedélye nyílt területen zajló irányított égetésre vonatkozik, ám a területen nemcsak tiszta fa és növényi hulladékot, hanem csomagolási hulladékokat, ragasztott OSB lapokat, laminált falemezeket, kezelt fából készült ládák műanyag leszorító pántjait, illetve azok égett maradványait is felfedezték a környezetvédők. Ez azért aggályos, mert az ilyen hulladékok égetésekor súlyosan mérgező, rákkeltő anyagok kerülhetnek a levegőbe. A helyiek szerint az égetések kisebb-nagyobb megszakításokkal 2010 óta zajlanak.

Az önkormányzat szerint minden legális, az a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gödöllői Katasztrófavédelmi Kirendeltségének engedélyével történik. A környezetvédőket ez nem nyugtatta meg, bejelentést tettek az illetékes kormányhivatalnál.

A vizsgálat során kiderült: noha az irányított égetésre vonatkozó engedéllyel nincs gond, ebben a tekintetben minden az előírások szerint zajlott, az elégetett hulladékokkal már probléma van. Az Érdi Járási Hivatal lapunk megkeresésére közölte: a területre az önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet (GAMESZ) szállította a hulladékot, ám nem rendelkezik az ingatlanra vonatkozó, hatályos hulladékgazdálkodási engedéllyel.

"Ennek alapján a területen végzett hulladék gyűjtési és égetési tevékenységet a Járási Hivatal munkatársai a helyszíni jegyzőkönyvben megtiltották. Az engedély nélkül végzett tevékenység miatt közigazgatási eljárás indult a Járási Hivatalban" - írták.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!