Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szélesedik a Katarral szembeni összefogás az arab világban

nepszava.hu|2017. jún 6. 07:47
[A+ A-]

Doha/Google Street View

Sorra szakítják meg az arab világ államai a diplomáciai kapcsolataikat Katarral, arra hivatkozva, hogy támogatja a terrorizmust. Bahrein, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek után Jemen és Líbia is így döntött. Bahrein szerint Katar Iránhoz köthető terrorcsoportokat segít, Egyiptom szerint pedig a betiltott Muzulmán Testvériség mozgalmat támogatja - tudósít az Euronews.

Katar szerint hazugságkampány folyik ellene. A külügyminisztérium közleményében az áll, hogy a vele szembeni intézkedések alaptalan állításokon nyugszanak. Szaúd-Arábia, Bahrein és az Emirátusok a földi, a légi és a tengeri összeköttetést is felfüggesztette Katarral.

Oroszország nem foglalt állást. Hasonlóan semleges álláspontra helyezkedett az Egyesült Államok külügyminisztere is. Rex Tillerson szerint az Öböl menti államok vitája nem befolyásolja a terrorizmus elleni harcot, és az ügy diplomácia rendezését kérte az arab országoktól.

Az Arab-Öböl menti államok közötti vita a katari hírügynökség elleni állítólagos kibertámadás után mérgesedett el. Katar azt állította, hogy emírének tulajdonított hamis híreket közöltek Iránról és Izraelről. A környező államok válaszul blokkolták a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió műsorát. Szaúd-Arábia nemzetbiztonsági okokra hivatkozva szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat Katarral.

Irán felszólította Katart és az Arab-Öböl menti országokat, hogy diplomáciai úton rendezzék vitáikat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!