Előző
Következő
új cikk

Külföld

Katalónia készül a népszavazásra

Népszava|2017. jún 6. 08:28
[A+ A-]

Carles Puigdemont, a katalán kormányzat vezetője várhatóan e héten jelenti be a tervezett függetlenségi népszavazás időpontját, s azt is, hogy milyen kérdést fognak feltenni a katalán választóknak – jelentette az El País című spanyol napilap. 

Barcelonában jól tudják, hogy a referendum kiírása voltaképp illegális, Spanyolország alkotmánya értelmében ugyanis csak a madridi központi kormány jóváhagyásával tarthatnak népszavazást az autonóm tartományok. Puigdemont, a Generalitat elnöke, s helyettese, Oriol Junqueras, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) tömörülés vezetője pontosan kidolgozott tervet hajt végre. Csütörtökre vagy péntekre várható a nagy bejelentés, s a feltételezések szerint valószínűleg október 1-re írják ki majd a referendumot. A felteendő kérdés is kiszivárgott már: „Szeretné, hogy Katalónia Spanyolországtól független állam legyen?” – valószínűleg ezt írnák a szavazócédulákra.

Artur Mas, az előző katalán kormányfő 2014 novemberében már megpróbálkozott egy (szintén illegális) referendum megszervezésével, akkor az utcákon gyűjtötték a szavazatokat, mivel az állami tulajdonban lévő helyiségeket nem használhatták. Mas ellen büntetőeljárás is indult az úgymond „véleményfelmérő” népszavazás megszervezése miatt.

Egyelőre még az sem dőlt el, hogy Barcelona polgármestere, Ada Colau, s pártja, a Barcelona en Comú (Barcelona közösen) támogatja-e a referendumot, s hajlandó-e a szavazóhelyiségek megnyitására. Bizonytalanok a közalkalmazottak is, közülük ugyanis mintegy 200 ezren vennének részt a voksolás lebonyolításában, ám nem tudják, hogy emiatt nem kerül-e majd veszélybe az állásuk.

A madridi kormányzat ezúttal is világossá tette, hogy nem engedélyezi a referendumot, a közalkalmazottakat pedig felszólították, hogy a spanyol alkotmányhoz legyenek hűek, s csak írásos utasítás esetén segítsék a voksolást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!