Előző
Következő
új cikk

Külföld

Titkos NSA-jelentés egy orosz hackertámadásról

Népszava|2017. jún 6. 08:29
[A+ A-]

Orosz hackerek tavaly augusztusban kibertámadást kíséreltek meg egy választási szoftvereket forgalmazó amerikai cég ellen – tette közzé az amerikai média, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által készített, szigorúan titkos jelentés alapján. A titkos jelentést először a The Intercept portál hozta nyilvánosságra. 

Az öt oldalas jelentés írói szerint az amerikai szavazógépeket, a választási adatokat nem manipulálták a novemberi választáson. James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató, aki Donald Trump elnök beiktatását megelőzően távozott posztjáról, többször is kijelentette, semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy a választási eredményt befolyásolták volna.
A feltehetőleg orosz kormányzati megbízásból dolgozó hackerek vásárlónak adták ki magukat, így próbálták megtéveszteni a cég alkalmazottjait. A The Intercept jelentése szerint a vállalat nevét az NSA titkos dokumentuma nem adja meg, de többször hivatkoznak a VR Systems szoftver-cégre, amely nyolc államban – Kalifornia, Florida, Illinois, Indiana, New York, Észak-Karolina, Virginia, valamint Nyugat-Virginia – forgalmazták termékeiket. Az orosz hackerek állítólag adathalászattal is megpróbálkoztak, 100 választási tisztviselőt céloztak meg.

A CNN úgy értesült, hogy e titkos dokumentum kiszivárogtatása miatt tartóztattak le egy 25 éves amerikai nőt, az NSA szerződéses alkalmazottját. Reality Leigh Winner titkos információt vitt ki egy Georgia állambeli kormányzati létesítményből, s átadta a médiának. Az Intercept portál vezetése azt mondta, a titkos anyagok névtelenül kapták. A dokumentumot 2042-ig titkosították. Az NSA alkalmazottja ellen vádat emeltek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!