Előző
Következő
új cikk

Külföld

Londoni merénylet - Megnevezték a harmadik elkövetőt

Népszava|2017. jún 6. 15:36
[A+ A-]

Fotó: Leon Neal/Getty Images News

Hivatalosan is megnevezte kedden a londoni merénylet harmadik elkövetőjét a Scotland Yard.

A London Bridge-nél és a közeli Borough Marketnél szombat este végrehajtott, hét halálos áldozatot és negyvennyolc, részben súlyos, életveszélyes sérülést követelő terrorista merényletnek keddre a harmadik tettesét is megnevezték. A metropolis egyik forgalmi csomópontjának jelentős részét sikerült működőképessé tenni, de a népszerű piac továbbra sem nyitott ki. A Metropolitan Police közleményt adott ki a harmadik elkövetőről, igaz, a Corriere della Sera már korábban azonosította a marokkói születésű, olasz állampolgár Youssef Zaghbát. Az olasz lap szerint a mindössze 22 éves terroristát tavaly feltartóztatták a bolognai repülőtéren, amikor egy útra szóló jeggyel indult Isztambulba. Bár az olasz titkosszolgálat mind a brit, mind a marokkói biztonsági szerveket riasztotta a fiatalember gyakori utazásai miatt felmerült gyanúról, a Scotland Yard kommünikéje kiemeli: “sem a rendőrség, sem az MI5 belső elhárítás radarján nem szerepelt”. A rendőri jelentés hangsúlyozza, hogy a támadásban részt vett három férfit az első riasztást követő nyolc percen belül ártalmatlanná tették. Zaghba állítólag egy londoni étteremben dolgozott.

Az akció elkövetői közül a 27 éves Khuram Butt azonban bizonyítottan azon háromezer dzsihádista közé tartozott Nagy-Britanniában, akik ellen majdnem ötszáz vizsgálat van folyamatban. A The Times napilap szerint Khuram Butt annak ellenére “alacsony prioritású” gyanúsítottnak számított, hogy szoros szál fűzte a 2005-ös, 7/7-es, 52 halálos áldozattal járt négyszeres támadás egyik elkövetőjéhez, illetve Anjem Choudaryhoz, Európa egyik legnotóriusabb gyűlölet-prédikátorához, aki jelenleg börtönbüntetését tölti az Iszlám Állam támogatása miatt. A másodikként megnevezett terrorista, a marokkói és líbiai gyökerekkel rendelkező Rachid Redouane, Butthoz hasonlóan Kelet-Londonban élt.

Röviddel a választás előtt a Survation közvélemény-kutató intézet már csak egypontos vezetést adott a Konzervatív Pártnak a Munkáspárt előtt. Ennek ellenére általános vélemény szerint Theresa May-nek pénteken nem kell kihívnia a költöztetőket a Downing Street 10.-be. A meglepően sikeres kampányt folytatott Jeremy Corbyn politikai tőkét próbált kovácsolni a London Bridge-i drámából, amikor követelte May lemondását. Az ellenzéki vezér más „felelős beosztású emberekkel együtt nagyon aggódik May belügyminiszteri tevékenysége miatt”. 2010 és 2016 között húszezer rendőri munkahelyet szüntettek meg, ami Corbyn szerint hozzájárult a három hónap alatt harmadik súlyos terrorista incidenshez Nagy-Britanniában.

A terrorizmus fellángolása a szigetországban kiélezte a brit-amerikai kapcsolatokat is. Míg Theresa May igyekszik diplomatikus maradni, Tim Farron, a Liberális Demokraták vezetője kedden felszólította a kormányt, mondja le Donald Trump közelgő hivatalos londoni látogatását, amiért az amerikai elnök az elmúlt napokban ismételten keményen bírálta Sadiq Khan nyilatkozatait. London muzulmán főpolgármestere optimista kijelentésekkel igyekezett enyhíteni a fővárosiak feszült hangulatát.

Lásd még: Aggódhat May a választás előtt

R. Hahn Veronika (London)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!