Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lázárék szép csendben lenyúltak egy munkaszüneti napot

nepszava.hu|2017. jún 6. 17:23
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Július elsején ezentúl nem lesznek zárva a közhivatalok, Lázár János és Balog Zoltán javaslatát még tavaly decemberben fogadta el a parlament.

Számos minisztériumban mostanában szembesültek köztisztviselők azzal, hogy a jövőben július elsején - a köztisztviselők napján - is dolgozniuk kell. A megszüntetés annyiban fájdalommentes, hogy ez a dátum az idén szombatra esik, vagyis amúgy sem tudnának élni a munkaszünetes kedvezménnyel, de a törvénymódosítás szerint a jövőben sem lesz erre lehetőség.

Tavaly decemberben ugyanis a parlament elfogadta Balog Zoltán emberi erőforrásminiszter és Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter közös törvényjavaslatát, amely csendben eltörölte ezt a kedvezményt. A két miniszter képviselő ugyanis a "szociális munka napjának munkaszüneti nappá nyilvánításról" rendelkező törvényjavaslatban bújtatta el munkaszünet eltörlést.

"Munkaszünettel jutalmazni a köztisztviselőket, akik kötelességük teljesítése okán dolgoznak az államnak, ez egy perverz kísérlet meggyőződésem szerint. De nem tudtam minden szándékom ellenére a törvényt megváltoztatni." - mondta Lázár még tavaly júliusban egy kormányinfón.  Azután novemberben mégis benyújtotta a törvényjavaslatot, amelyet a parlament decemberben fogadott el. 

Az önkormányzatok - amennyiben saját forrásból finanszírozzák - a továbbiakban is kiadhatják július elsejét szabadnapnak dolgozóiknak.

A teljes cikket itt olvashatják. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!