Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Lassult a kiskereskedelem

Népszava|2017. jún 7. 05:22
[A+ A-]

Igencsak hullámzó teljesítményt nyújtott 2017. első négy hónapjában a kiskereskedelem. Míg februárban az ágazat növekedése még az egy százalékot sem érte el, márciusban már 5,4 százalékra ugrott a bővülés. Áprilisban újra szerényebb teljesítmény következett két százalékkal - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 0,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 5,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,1 százalékkal nőtt a forgalom.

Összességében az év első négy hónapjában a forgalom volumene 3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A GDP-összetevők közül az ipar, építőipar idei gyors növekedése meglepte az elemzőket, miközben a kiskereskedelem áprilisi adatai csalódást okoztak. A következő hónapokban azonban élénkülésre számítanak. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint hiába lassul folyamatosan a kiskereskedelmi szektor növekedési üteme, összességében a fogyasztásban egyre nagyobb súllyal szerepel a szolgáltatások vásárlása - amelyet ez a statisztika nem mér -, valamint a megtakarítási hajlandóság is emelkedik a lakásvásárlási lázzal.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbérnövekedés, a háztartások pénzügyi erősödése a következő hónapokban tovább gyorsíthatja a kiskereskedelmi forgalom bővülési ütemét, így idén 4-4,5 százalékos növekedésre számít.

B. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!