Előző
Következő
új cikk

Külföld

Terror Londonban - Megszólalt a harmadik merénylő édesanyja

nepszava.hu/MTI|2017. jún 7. 16:09
[A+ A-]

London a terrortámadás után FOTÓ: Dan Kitwood/Getty Images

Az olasz hatóságok  az ország területén folyamatos megfigyelés alatt tartották Youssef Zaghba marokkói származású olasz állampolgárt, a londoni merénylet harmadik elkövetőjét, akinek neve a schengeni információs rendszerben is szerepelt, mégis szabadon bejutott Nagy Britanniába -  nyilatkozta Franco Gabrieli olasz országos rendőrparancsnok szerdán. Közben a merénylő édesanyját is megszólaltatta az olasz sajtó. 

Youssef Zaghba anyja elmondta, hogy féltette fiát, aki Londonban radikalizálódott az ott élő marokkói rokonság hatására. "A fiam borzalmas tettet követett el, túl kevés lenne bocsánatot kérni az áldozatokért" - mondta a muzulmán hitre áttért olasz nő. Kijelentette, "a fiamat a tudatlanság és a tájékozatlanság szakította el tőlem. A rossz iszlám és a terrorizmus, de az igazi iszlám vallás másról szól". 

Franco Gabrieli a harmadik merénylővel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az olasz hatóságok "lelkiismerete rendben van". Az olasz nemzetbiztonsági szervek 2016 óta ellenőrzés alatt tartották az akkor 21 éves Youssef Zaghbát, akit tavaly a bolognai repülőtéren egy Isztambulba tartó jeggyel és egy hátizsákkal tartóztattak fel. A fiatalember nem titkolta, hogy Szíriába tartott, mivel terrorista akart lenni. Útlevelét bevonták, mobiltelefonját lefoglalták, és terrorista gyanús személyként mint idegen harcost a schengeni információs rendszerben (SIS) rögzítették a nevét. 

A marokkói apától és olasz anyától született Youssef Zaghba Marokkóban és Bologna városában nőtt fel. Nagykorúként Londonba költözött, ahol más marokkói rokonai éltek, de gyakran látogatta meg anyját Bolognában. A Marokkó, Bologna és London között  ingázó Youssef Zaghba olaszországi tartózkodása alatt folyamatos megfigyelés alatt állt. A fiáért aggodó olasz édesanyja jelezte az olasz hatóságoknak Youssef olaszországi jelenlétét és kapcsolatait. 

A marokkói-olasz férfi tavaly szeptemberben és decemberben is járt Bolognában anyjánál, januárban utazott vissza Londonba, ahol Stansted repülőterén feltartóztatták, majd tovább engedték. Egy londoni pakisztáni gyorsbüfében dolgozott. A londoni rendőrség szerint Youssef Zaghba London keleti negyedeiben lakott, és nem hívta fel magára sem a Scotland Yard, sem a brit elhárítás (MI5) figyelmét.

Az olasz országos rendőrparancsnok hangsúlyozta, hogy az olasz hatóságok minden kötelező lépést megtettek a terrorista gyanús személyre vonatkozó információk megosztásában. A nagy-britanniai és a marokkói hatóságokat is figyelmeztették. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!