Előző
Következő
új cikk

Külföld

Terror Londonban - Újabb áldozatot találtak

nepszava.hu|2017. jún 7. 16:44, frissítve: 2017. jún 7. 17:57
[A+ A-]

Fotó: Jack Taylor/Getty Images

Nyolcra emelkedett a londoni merénylet halálos áldozatainak száma, miután a rendőrség rábukkant a támadás idején eltűnt francia férfi holttestére a Temzében - írja a Metro.

A 45 éves Xavier Thomas-t a hídra felhajtó kisteherautó szemtanúk szerint a vízbe lökte. Holttestét két és fél mérföldnyire onnan fedezték fel. A hivatalos azonosítás még nem történt meg, de a férfi rokonait már értesítették. A támadáskor Thomas - aki csak egy hétvégére látogatott Londonba - barátnőjével, Christine Delcros-val sétált a hídon. Őt kórházban ápolják. 

Közben a londoni spanyol nagykövet, Carlos Bastarreche is kifogásolta, hogy a brit rendőrség továbbra sem tudja megmondani, mi történt azzal a spanyol fiatalemberrel, aki gördeszkájával próbált megvédeni egy nőt a késes támadóktól. Közben bizonyosan megsérült, utoljára a földön fekve látták, de halálhírét hivatalosan még nem erősítették meg. Ignacio Echeverria alkalmazója, egy londoni bank, magándetektívet segítségét is felajánlotta a nyomozáshoz. A BBC legfrissebb értesülése szerint a spanyolok megerősítették a férfi halálhírét. 

Megszólalt a harmadik merénylő édesanyja
Youssef Zaghba anyja elmondta, hogy féltette fiát, aki Londonban radikalizálódott az ott élő marokkói rokonság hatására. "A fiam borzalmas tettet követett el, túl kevés lenne bocsánatot kérni az áldozatokért" - mondta a muzulmán hitre áttért olasz nő. Kijelentette, "a fiamat a tudatlanság és a tájékozatlanság szakította el tőlem. A rossz iszlám és a terrorizmus, de az igazi iszlám vallás másról szól". 


Tiszta a hatóságok lelkiismerete

Franco Gabrieli olasz országos rendőrparancsnok a merénylővel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az olasz hatóságok "lelkiismerete rendben van". Az olasz nemzetbiztonsági szervek 2016 óta ellenőrzés alatt tartották a tegnap megnevezett harmadik merénylőt, Youssef Zaghbát, akit tavaly a bolognai repülőtéren egy Isztambulba tartó jeggyel és egy hátizsákkal tartóztattak fel. A fiatalember nem titkolta, hogy Szíriába tartott, mivel terrorista akart lenni. Útlevelét bevonták, mobiltelefonját lefoglalták, és terrorista gyanús személyként mint idegen harcost a schengeni információs rendszerben (SIS) rögzítették a nevét. 

A marokkói apától és olasz anyától született Youssef Zaghba Marokkóban és Bologna városában nőtt fel. Nagykorúként Londonba költözött, ahol más marokkói rokonai éltek, de gyakran látogatta meg anyját Bolognában. A Marokkó, Bologna és London között  ingázó Youssef Zaghba olaszországi tartózkodása alatt folyamatos megfigyelés alatt állt. A fiáért aggodó olasz édesanyja jelezte az olasz hatóságoknak Youssef olaszországi jelenlétét és kapcsolatait. 

Az olasz országos rendőrparancsnok hangsúlyozta, hogy az olasz hatóságok minden kötelező lépést megtettek a terrorista gyanús személyre vonatkozó információk megosztásában. A nagy-britanniai és a marokkói hatóságokat is figyelmeztették.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!