Előző
Következő
új cikk

Belföld

220 milliárdnál járnak a Liget projekt költségei

Népszava|2017. jún 8. 05:02
[A+ A-]

Illusztráció: a Feszl-pavilonok a Liget Budapest Projekt részeként a korábbi bódék helyén a Városligetben. A pavilonokat Feszl Frigyes 1860-ban készült tervei alapján készítették el az Állatkerttel szemben. FOTÓ: Molnár Ádám

220 milliárd forintnál tart a Liget Budapest projekt költségvetése, ebben már benne van az a 20 milliárd forint, amelyet a kormány múlt héten tett hozzá, hogy az állatkerti biodóm felépüljön – közölte az aktuális egyenleget Baán László, a beruházás miniszteri biztosa az Országgyűlés kulturális bizottságának tegnapi ülésén ellenzéki képviselők kérdésére. Baán ígéretet tett arra, hogy 2019-2020-ra a projekt valamennyi eleme megvalósul.

Nyitott kérdésből ugyanakkor több is van. Az egyik a városligeti színház, amiről addig nem születhet végleges döntés, amíg a főváros és más szervek meg nem egyeznek a liget új közlekedési rendjéről. Kérdéses a közlekedési múzeum helye is, erről ősszel dönt a kormány. Az viszont már biztos, hogy a lerombolt múzeum helyén a magyar feltalálók házát fogják felépíteni a föld alá tervezett épületrészek nélkül, így a közlekedési gyűjtemény a város más részére szorul. A kaotikus helyzetre Baán László cinikusan úgy reagált: a projekt erényének tartja, hogy mertek változtatni az eredeti terven.

Ikotity István (LMP) az előzetes hatástanulmányok hiányát rótta fel a biztosnak. Arra volt kíváncsi, a ligetbe kerülő nagy tömegű épületek okoznak-e kárt a talajvíz-mozgások megváltozásával. Baán szerint mindenféle aggodalom alaptalan, a projekt során az összes előzetes intézkedést megteszik, amire szükség van. Kunhalmi Ágnes (MSZP) a levegőminőség romlásától tartva azt hangsúlyozta, Budapesten minden talpalatnyi zöldfelületre szükség van, a fű pedig nem helyettesíti a fákat. A projektbiztos szerint ezzel se lesz baj, a bruttó zöldfelület növekedni fog, a főváros friss levegőjének csupán egy százalékát adja a liget, tehát az érzékelhető károkozás e tekintetben is kizárt. „Nem fogjuk szíven szúrni a főváros tüdejét, hogy ezzel a képzavarral éljek” – jegyezte meg.

Szabó Szabolcs (Együtt) elfogadhatatlannak nevezte, hogy böhöm nagy épületekkel szórják tele a ligetet. A projekt kaotikusságát viszont elégedetten szemléli, mert a kormányváltást követőn így majd könnyebben tudják leállítani, s elkezdeni a park megújítását. A miniszteri biztos reagálásban azt emelte ki, a Városliget annak köszönheti népszerűségét, hogy el van látva intézményekkel. Ezért a leglátogatottabb park a fővárosban. Ellenpéldaként a Népligetet hozta fel, ahol jóval több a fa és a zöldfelület, az emberek mégse kedvelik, mert elhanyagolt és ott nincs hova menni. Baán szerint az emberek nem a park, hanem az intézmények, a Széchenyi fürdő, a cirkusz, az állatkert, a jégpálya és a múzeumok miatt látogatják a Városligetet. Ezt a funkciót nem a Fidesz-kormány találta ki, ez 150 éve így alakul – állapította meg.

Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!