Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Támogatott konvektorcsere - Még a fűtési szezon előtt

Népszava|2017. jún 8. 05:21
[A+ A-]

illusztráció: Thinkstock

Lehetőség szerint a nyár folyamán, de mindenképp a fűtési szezon előtt gázkonvektorcsere-támogatási programot hirdet a kabinet – tudtuk meg az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM). A nyertes pályázók egy évet kapnának a kivitelezésre.

A kedden indult gázkazáncsere-pályázaton az elavult gázkészülékek csak kondenzációs gázkazánra cserélhetőek, 40 százalékos támogatási aránnyal, lakásonként hétszázezer forintos plafonnal. A tárca márciusban a konvektort kivette az így vásárolható készülékek sorából. Azoknak, akik ragaszkodnak a konvektorhoz, új pályázatot ígértek. A feltételeket májusra, az indulást júliusra tették, várható támogatási arányként 60 százalékot, keretként pedig másfélmilliárd forintot kilátásba helyezve. Ehhez képest a feltételek mindmáig váratnak magukra. Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár párttársa, Németh Szilárd baráti hangulatú parlamenti kérdésére már nem jelölt meg konkrét indulási időpontot. Viszont támogatási arányként már 80 százalékot említett.

Egy lapunk által megkérdezett szakértő szerint a konvektorcsere nagyságrendileg olcsóbb a kazánfejlesztésnél. Ezért a lehetőség a kevésbé módosakat célozhatja. Így furcsállotta, hogy e körnek nem különítettek el nagyobb összeget, akár a kondenzációs keret kárára. (A most futó pályázaton konvektoros rendszer is cserélhető kazánosra, körülbelül egymillióért.)

A kedden indult kondenzációskazános csereprogramot óriási érdeklődés kíséri: 24 óra alatt több mint 3 ezer 500 pályázatot nyújtottak be, mintegy 2 milliárd forintos, pályázónként átlag félmilliós támogatási igénnyel – adta hírül tegnap az NFM. A 3,5 milliárd forintos keretösszegből így további másfélmilliárd vissza nem térítendő támogatás a lakosság rendelkezésére áll – tették hozzá. Egyszersmind indulatosan cáfolták a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. keddi közlését, mely szerint „a keretösszeget perceken belül túligényelték”. Ezt a lapunk által megkeresett pályázók az időben előrehaladva több tízezresre emelkedő sorszámokra hivatkozva feltételezték. Ennek kapcsán a szaktárca tegnap lapunknak rögzítette: a kiadott kódok nem sorszámok, a rendszer véletlenszerű azonosítókat rendel a jelentkezésekhez.

A MEHI fontos előrelépésnek tekinti a mostani kiírást, de szükségesnek tartja a rendelkezésre álló források megemelését és az egységes, alapszerű támogatási rendszert - közölte az intézet. A szabályok 2015 ősze óta másfél-kétszeresére növelték a kazáncsere-költségeket. Így a lakosság inkább régi, környezetszennyező készülékeit javítgatja és a „szürke cserék” aránya is 40 százalékra tehető – véli az intézet. Felhívják a figyelmet, hogy a gyűjtőkéményes rendszerek felújítása egyik vissza nem térítendő támogatási rendszerbe se illeszthetőek be; e körre a kamattámogatott hitel se alkalmazható.

Marnitz István

Lájkoljon minket a Facebook-on is!