Előző
Következő
új cikk

Külföld

Sorsdöntő meghallgatás

Népszava|2017. jún 8. 05:35
[A+ A-]

FOTÓ: REUTERS/YURI GRIPAS

Nagy várakozás övezi az Egyesült Államokban a május 9-én váratlanul menesztett FBI-főnök, James Comey mai szenátusi meghallgatását. A nagy amerikai tévécsatornák élőben közvetítik az eseményt. Kiszivárgott értesülések szerint Comey várhatóan megkérdőjelezi Donald Trump értelmezését kettejük beszélgetéseiről. Az FBI leváltott igazgatója szerint e beszélgetések sokkal árnyaltabbak voltak, mint ahogy az elnök interpretálja. Trump még az elbocsátó levelében is azt írta, Comey háromszor biztosította őt, hogy nem áll a szövetségi vizsgálat célkeresztjében. Nem várható azonban, hogy a volt FBI-főnök megítéli, az igazságszolgáltatás akadályoztatásának minősülhet-e Trump fellépése, ezt a Robert Mueller különleges ügyész vezette vizsgálatra hagyja. Amennyiben igen, az akár alapot teremthetne az elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás megindításához.

A Washington Post tegnap jelentette, hogy az igazságügyi miniszter, Jeff Sessions egy ízben felajánlotta lemondását az elnöknek, mivel Trump feldühödött azon, hogy a tárcavezető, saját orosz kapcsolatfelvételei miatt, kivonta magát az orosz befolyásolás ügyében folyó vizsgálatból. A New York Times úgy tudja, Comey arra kérte az igazságügyi minisztert, soha ne hagyja őt egyedül az elnökkel. James Clapper, a volt nemzeti hírszerzési igazgató egy ausztráliai előadásában úgy fogalmazott: a Watergate-ügy elhalványul amellett, ami most folyik Washingtonban.

Megvan az utód
Christopher Wray volt igazságügyminiszter-helyettest készül kinevezni az Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) élére - jelentette be tegnap Twitter -üzenetben Donald Trump.Lájkoljon minket a Facebook-on is!