Előző
Következő
új cikk

Sport

Folytassa, Kubica!

Népszava|2017. jún 8. 05:57
[A+ A-]
FOTÓ: MARK THOMPSON

FOTÓ: MARK THOMPSON

„Fülig ért a szája” – így írta le a Renault Forma-1-es csapatának illetékese a Twitteren tesztpilótájuk hangulatát a keddi, valenciai gyakorlás után. Máskor talán furcsának hatott volna a nyilatkozat, ezúttal viszont nagyon is találó volt: a versenyautó volánja mögé hat év kihagyás után ülhetett be újra a lengyel Robert Kubica, akiknek karrierjét egy brutális, maradandó kézsérüléssel járó baleset törte meg 2011-ben.

A Krakkóban született versenyző ígéretes tehetségnek számított a csúcskategóriában, ő lett például az első közép-kelet európai pilóta, aki futamot tudott nyerni. 2011-ben azonban – engedve a másik szenvedélyének – két GP-futam között rajthoz állt egy olasz raliversenyen: egy kanyarban kicsúszott, a szalagkorlát belefúródott az autóba, s szétroncsolta a pilóta jobb kezét. Bejárták a világot a fotók, amelyeken mesterségesen lélegeztetik a kritikus állapotba került fiatalembert. Kubica túlélte a balesetet, karját azonban csak maradandó sérülések árán tudták megmenteni. Noha akkoriban azt mondta, esélye sincs visszatérni a Forma-1-be, a versenyzéssel nem hagyott fel. Olyannyira nem, hogy a balesete után két évvel a WRC2 rali kategóriában bajnok lett. Az utóbbi időben pedig már több tesztje is jelezte, hogy visszatérne a pályaversenyzéshez – de a mostani F1-es teszt szinte mindenkit meglepett.

Hát még az, hogy hat év kihagyás után is rögtön másfél versenyt, 115 kört abszolvált, ráadásul sajtóhírek szerint nem is rossz tempóban. S bár ő maga és a Renault is hangoztatja, hogy csak egyszeri alkalomról volt szó, sokan máris azt találgatják: ezzel végleg lezárta F1-es karrierjét vagy épp ellenkezőleg, most kezdett újat?

Boda András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!