Előző
Következő
új cikk

Belföld

Hogy mi?! Kivonják a 3-as metró felújított kocsijait a forgalomból

nepszava.hu|2017. jún 8. 16:28, frissítve: 2017. jún 8. 18:08
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő

A BKV ideiglenesen kivonja a forgalomból a felújított orosz metrókocsikat - jelentette a meglehetősen furcsa hírt a társaság szűkszavú közleményében.

A BKV az eddigi utasforgalmi futásteljesítmény tapasztalataira hivatkozik, mint írják, emiatt rendelték el a járművek ideiglenes kivonását.

Emlékezetes, hogy a 3-as metró első felújított orosz Metrowagonmas-szerelvénye március végén állt forgalomba, ám már az első nap után ideiglenesen kivonták a forgalomból, miután a járművezető ajtójelzési hibát észlelt. A kezdeti nehézségek után később sem javult a helyzet, három nappal az átadás után a felújított szerelvény az orosz fél kérésére szintén nem vett részt a forgalomban.  Legutóbb a pünkösdi hétvégén kellett az egyik kocsinak ismeretlen okból kiállnia a forgalomból.

Tarlós István főpolgármester a felújított járművek hibáiról úgy nyilatkozott március végén, hogy a kezdeti időszakokban előfordult események "normális gyerekbetegségnek" tudhatók be, majd a Combino villamosok példáját hozta, amikkel szerinte sokkal több probléma volt kezdetben. Közlése szerint a felújított orosz metrószerelvényben először egy visszajelző lámpa jelzett hibásan, az ajtókkal semmi baj nem volt.

Ez az állítás később nem állta meg a helyét, most hétfőn ugyanis pont az ajtókkal volt gond, ami életveszélyes helyzetbe sodorta a szerelvényen utazókatmiután a tömött kocsiknak mindkét oldalon kinyíltak az ajtajai. A Metróért Egyesület jelezte, hogy senki nem zuhant a sínek közé - legalábbis ezúttal. Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője úgy kommentálta az esetet: úgy látszik, a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat már az elvégzett metrófelújítást sem intézte el rendesen.

A BKV összesen 222 metrókocsit újíttat fel az eredeti gyártóval. Az Index összesítése szerint a 37 megrendelt szerelvényből egyelőre 9 darab felújított vonat érkezett vissza Budapestre. Ebből 6 hatósági vizsgával is rendelkezik, négy volt forgalomban. Az előzetes ígéretek szerint havonta két felújított szerelvényt állítanak forgalomba, az utolsókat várhatóan 2018 nyarán - jelentették büszkén az átadáskor. Most nagyon úgy tűnik, előre ittak a medve bőrére.

A Metróért Egyesület - akik a felújított szerelvények hibáira rendszeresen felhívták a figyelmet - Facebook-oldalukon úgy kommentálták a BKV mostani döntését: "Megszívlelték a véleményünket??"

Lájkoljon minket a Facebook-on is!