Előző
Következő
új cikk

Külföld

May szigorú rendőri védelem alatt adta le a voksát

Népszava|2017. jún 8. 21:20
[A+ A-]

Theresa May és férje is leadta a voksát FOTÓ: Matt Cardy/Getty Images

Alig több mint két év alatt harmadszor élhettek szavazójogukkal a britek. A 2015. májusi “normális”, a Konzervatívok váratlanul biztos győzelmét hozott parlamenti voks után tavaly júniusban referendum döntött az Európai Unióból való kilépésről. A csütörtöki rendkívüli általános választáson Theresa May kormányfő lényegében a Brexit-tárgyalások zavartalan lefolytatására kért felhatalmazást a 46,9 millió szavazásra regisztrált állampolgártól.

A hét elején ősziesre és rendkívül csapadékosra fordult az időjárás, ez hagyományosan csökkenti a választási kedvet. A szavazói közöny az FTI Consulting felmérése szerint a Konzervatívoknak kedvez. A megkérdezett tory rokonszenvezők 93, a munkáspártiaknak csak 88 százaléka jelezte, hogy mindenképpen felkeresi a gyakorta furcsa helyszíneken, például tűzoltóállomásokon berendezett választóhelyiségeket.

A kampány idején elkövetett két terrorista merénylet következtében a voksolás szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlott. Különösen az a Maidenhead választókerülethez tartozó sonningi cserkészkunyhó, illetve az észak-londoni Holloway-i Pakeman Általános Iskola állt megerősített rendőri védelem alatt, ahol Theresa May és Jeremy Corbyn adta le voksát.

R. Hahn Veronika (London)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!