Előző
Következő
új cikk

Sport

Kontra - Bátrabban a fiatalokkal!

Népszava|2017. jún 9. 05:55
[A+ A-]

Dicséretes kezdeményezése volt a Magyar Labdarúgó-szövetségnek (MLSZ), hogy az élvonalban szereplő csapatok minél több ifjú magyar játékosnak adjanak lehetőséget. Ez a döntés két éve született, és az U21-es korosztályból pályára lépőkért díjazásban részesülnek a klubok. A fogadtatás vegyes volt, akadtak, akik kihasználták a lehetőséget, de volt olyan klub, ahol továbbra is inkább az átigazolásokban bíztak. Az legalább biztató, hogy az első évhez képest – akkor 25 fiatal játszott – nőtt a létszám, a legutóbbi idényben pedig már 55 fiatal lépett pályára az NB I-ben.

Ugyanakkor a gyarapodó létszám nem oszlik el arányosan a 12 élvonalbeli együttes között, hiszen a kiesést éppen elkerülő Mezőkövesd például egyetlen fiatalnak sem adott lehetőséget. Elmaradt az átlagtól a bajnoki címre pályázó Videoton és a Ferencváros is, ellenben a bajnok Honvéd, és a dobogó harmadik fokán végző, nem mellesleg kupaezüstérmes Vasas viszont bátran foglalkoztatta a fiatalokat. Utóbbiak helyezése igazolja döntésük helyességét.

Az eredménykényszer persze nagy úr. Ennek megfelelően, vélhetően csak másodlagos a fehérvári klub számára, hogy utánpótláskorúakat építsen a csapatba, hiszen bizonyos csatornákból biztosított a pénz játékos vásárlásra. Igaz, eddig nem minden drágán szerződtetett futballista váltotta be a reményeket, de ha „dől a lé”, akkor minek is takarékoskodni? Hasonló a helyzet a Ferencvárosnál is, a mezőkövesdi példa pedig teljességgel érthetetlen.

Bántó szándék nélkül vetődik fel a kérdés: vajon mit profitál egy javarészt légiósokat szerepeltető klubokból a honi labdarúgás?

Nem sokat.

Lázár Lajos írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!