Előző
Következő
új cikk

Külföld

Irániak voltak a merénylők

Népszava|2017. jún 9. 05:37
[A+ A-]

A merényletek erősítik az egységet FOTÓ: GETTY IMAGES/MAJID SAEED

A szerdai teheráni merényletek elkövetői olyan iráni állampolgárok voltak, akik az Iszlám Államhoz csatlakoztak, harcoltak az iraki Moszulnál és a szíriai Rakkánál is, jelentette tegnap az iráni közszolgálati televízió. A lelőtt terroristák és letartóztatott öt társuk tavaly tértek vissza Iránba azzal a küldetéssel, hogy az iráni szent helyek ellen hajtsanak végre merényletet. A szunnita terrorszervezetnek most először sikerült a síita Iránban merényletet végrehajtani, de Irakban évek óta a síita lakosság, zarándokok és szent helyeik ellen számos véres akciót hajtott már végre.

A teheráni halálos áldozatok száma tegnapra 12-ről 13-ra, a sebesülteké 39-ről 43-ra emelkedett. Haszan Roháni iráni államfő a nemzethez intézett beszédében azt emelte ki, hogy a kettős teheráni merénylet egységesebbé teszi az országot és még eltökéltebbé abbéli szándékában, hogy harcoljon a terrorizmus és a szélsőségesség ellen.

Teheránt felháborította Donald Trump részvétnyilvánítása. Az amerikai elnök közleményében úgy fogalmazott, imádkozik a terrortámadások áldozataiért, de hozzátette, hogy "a terrorizmust támogató államok azt kockáztatják, hogy maguk is áldozataivá válnak a gonosznak, amelyet segítenek". Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter visszataszítónak nevezte Trump szavait.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!