Előző
Következő
új cikk

Külföld

Csúcson a román diplomácia és gazdaság

Népszava|2017. jún 9. 05:39
[A+ A-]

Következetesen az euro-atlanti diplomáciai-gazdasági kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt Románia, mégis az Európai Unió legnagyobb gazdasági növekedését mutathatja fel. 

2017 első negyedévében 2016 ugyanezen időszakához képest 5,6 százalékkal nőtt a román GDP (az euróövezetben 1,7, az EU egészében átlagban 2, Magyarországon 3,7 százalékos bővülést regisztráltak), s 2016 harmadik negyedében is 5,9 százalékos volt, vagyis, több mint háromszor akkorát nőtt a román gazdaság, mint a keletre és délre is nyitó magyar.

A román politikusok nem fotózkodnak diktátorokkal és nem koszorúznak vérbefojtott szabadságmozgalmak emlékművénél, a külpolitikát nem rendelték alá a külgazdaságnak, Bukarest pedig komoly diplomáciai sikereket könyvelhet el. Tegnap például Párizsban vizitelt a román miniszterelnök, Sorin Grindeanu, az új francia kormányfő, Edouard Philippe pedig nemsokára Bukarestben viszonozza azt.

Klaus Johannis román államfő vasárnap óta Washingtonban van, ma fogadja őt Donald Trump. A román elnök az első kelet-európai államfő, aki a Fehér Házba léphet az új amerikai elnök beiktatása óta. Johannis ugyan találkozott a román diaszpóra képviselőivel is, de amerikai látogatása során többek között a CIA igazgatójával, Mike Pompeóval tárgyalt és átvehette az American Jewish Committee legmagasabb fokozatú elismerését, a „Light Unto the Nations” kitüntetést. Románia stratégiai partnerségi szerződést írt alá az Egyesült Államokkal, amely a dél-romániai Deveselun hozta létre az európai rakétavédelmi rendszer egyik támaszpontját.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!