Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ismét lecsapott az al-Shabaab

nepszava.hu|2017. jún 9. 08:26
[A+ A-]

Legkevesebb 70 ember életét veszítette Szomáliában, ahol tegnap újabb terrortámadást hajtott végre az al-Shabaab terrorszervezet. A dzsihadisták lerohanta a kormányerők egyik katonai bázisát az északi Puntföldön, hetven embert megöltek, s további több tucatnyit megsebesítettek. Helyi lakosok szerint a támadók több polgári személy lefejeztek. Puntföld félautonóm státuszt élvez Szomálián belül.

A dzsihadista rajtaütés hatalmas robbanással kezdődött az Af-Urur katonai bázisnál, az al-Kaida terrorszervezet szomáliai leágazásának tartott al-Shabaab harcosai válogatás nélkül, közelről lőtték agyon a katonákat, számolt be egy szomáliai katonai vezető. Az áldozatok száma még növekedhet. A bázis közelében lévő Armo város kórházába 40 sérült katonát szállítottak. Az al-Shabaab azt állította, több mint 60 kormánykatonát megöltek. A washingtoni székhelyű Africa Center for Strategic Studies összesítése szerint a terrorszervezet tavaly több mint 4200 embert ölt meg, a legtöbbet az afrikai iszlamista csoportok közül.
Mohamed Abdullahi Mohamed, Szomália nemrégiben megválasztott elnöke azt ígérte, hogy megsemmisítik a 2009-ben alakult iszlamista terrorcsoportot. Puntföldön nem csupán az al-Shabaab, hanem az Iszlám Állam terrorszervezet is aktív. Szomáliában 22 ezres haderőt állomásoztat az Afrikai Unió, de a három állam katonáiból összeálló egységeket jövőre a tervek szerint kivonnák Szomáliából.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!