Előző
Következő
új cikk

Külföld

Választanak Olaszországban

MTI|2017. jún 9. 14:51
[A+ A-]

Mintegy tíz millió olasz szavazópolgárt  várnak az urnákhoz több mint ezer önkormányzatban vasárnap  az időszakos helyhatósági választásokon,  amelyek belpolitikai tesztnek számítanak a balközép kormánykoalíció és a jobbközép ellenzéki pártok számára is.  

Az olaszok reggel 7 órától este 11 óráig adhatják le voksukat. Több mint ezer önkormányzatban választanak új polgármestert és  képviselőket.. Ez az olaszországi önkormányzatoknak majdnem az egynyolcada. 

Kiemelt figyelem a négy tartományi székhelyt (Catanzaro, Genova, L'Aquila és Palermo városát) kíséri, ahol új tartományi elnököt és tartományi testületet is választanak, valamint a helyhatósági választások huszonöt megyeszékhely vezetését is megújítják. 

A vasárnapi helyhatósági megmérettetésben nyolc százezresnél nagyobb város. valamint százötvenhárom olyan város vesz részt, amelynek lakossága meghaladja a 15 ezer főt. A többi ennél kisebb.  Időszakos helyhatósági választást utoljára tavaly ilyenkor tartottak, akkor több mint 1300 olaszországi önkormányzatban. Tavaly az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) megszerezte Róma és Torinó városának főpolgármesteri székét. 

A mostani választás belpolitikai tesztnek számít az összes párt számára a zavaros olaszországi helyzet miatt. A balközép kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt (PD) felmérheti, mekkora a támogatottsága maradt Matteo Renzi volt miniszterelnök tavaly decemberi lemondása, majd idén áprilisi visszatérése után a PD főtitkári székébe. 

A PD nagy ellenfelének számító M5S is megmutathatja politikai erejét, esetleges további erősödéssel. Várakozás előzi meg a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és az Északi Liga eredményeit is. A négy nagy parlamenti párt a héten megállapodott az olasz választási törvény reformjáról, ez a PD, FI, M5S és Északi Liga közötti paktum azonban csütörtökön, az új választási törvény tervezetének legelső szavazati  fordulóján felborult teljesen megbénítva a választási rendszer esetleges átalakítását. A paktum felborulása a PD-re szereplésére lehet negatív hatással, de előnyt jelenthet az M5S számára.   

Lájkoljon minket a Facebook-on is!