Előző
Következő
új cikk

Külföld

Katalónia újra voksolna

Népszava|2017. jún 10. 05:35
[A+ A-]

FOTÓ: PROFIMEDIA/ALBERT LLOP ANADOLU

Katalóniában október 1-re újra függetlenségi népszavazást rendeznek, a spanyol konzervatív kormány már jelezte, ismét megakadályozzák a referendum megtartását.

Carles Puigdemont, a katalán kormányzat vezetője tegnap közölte, hogy újra népszavazást rendeznek arról, hogy az autonóm tartomány elszakadjon-e Spanyolországtól. Mint közölte, a következő kérdést tennék fel: „Akarja-e, hogy Katalónia független állam legyen, köztársaság formájában?” A rendkívüli kormányülés után tett bejelentésnél ott voltak a kabinet tagjai, s a katalán koalíció kisebbik pártja, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) vezetője, Oriol Junqueras, a Generalitat elnökének helyettese is. Puigdemont alig több mint másfél éve vette át a katalán kormányzat vezetését. Elődje, Artur Mas ellen bírósági eljárás folyik, még az előző, 2014. november 9-i kvázi-népszavazás megrendezése miatt. Az akkori „véleményfelmérő”, nem kötelező erejű szavazáson 2,3 millióan vettek részt, 80,8 százalékuk az elszakadásra voksolt. A

A katalán vezetés egyelőre csak szóbeli ígéretet tett, mivel pontosan tudják, hogy amint formálisan is kiírják a népszavazást, a Rajoy-kormány azonnal elindítja a megfelelő jogi mechanizmust, s a spanyol alkotmánybíróság ismételten leállítja a folyamatot. A spanyol alkotmány értelmében a madridi központi kormány egyetértése nélkül nem rendezhető népszavazás. Barcelonában ezúttal azt tervezik, hogy – ha Madrid nem adja hozzájárulását – két hónapon belül függetlenné nyilvánítják Katalóniát. Carles Puigdemont és Mariano Rajoy spanyol kormányfő, illetve helyetteseik két alkalommal találkoztak, de nem jutottak egyetértésre. Soraya Sáenz de Santamaría, Rajoy helyettese tegnap közölte: „Akárhányszor is bejelenthetik a népszavazást, akármeddig is késleltethetik, Katalóniában nem lesz referendum”. Várakozások szerint augusztus második felében írják ki hivatalosan a referendumot.

Az 5,5 milliós Katalónia a spanyol gazdaság GDP-jének mintegy ötödét adja. A katalán autonómia jelentős szuverén felhatalmazással rendelkezik, saját parlamentje, kormányzata, rendőrsége van. Sem a kormányzó konzervatív Néppárt, sem az ellenzék legnagyobb pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt nem támogatja a katalán függetlenségi törekvéseket. A Generalitat számára készült legutóbbi felmérés szerint a katalán polgárok 48,5 százaléka ellenzi az elszakadást, három hónappal korábban 45,1 százalék utasította el a kiválást Spanyolországból.

Elekes Éva

Lájkoljon minket a Facebook-on is!