Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tusk sem tudja, mikor indulnak a Brexit-tárgyalások

MTI|2017. jún 9. 16:05
[A+ A-]

Donald Tusk FOTÓ: Getty Images

Nem tudjuk, mikor kezdődhetnek meg Nagy-Britanniával a kilépési tárgyalások, csak azt, mikor kell befejeződniük - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében pénteken.

Tusk hozzátette, a felek mindent meg kell tenniük annak a helyzetnek az elkerülése érdekében, hogy tárgyalások hiányában elmarad a megállapodás. Theresa May brit kormányfő azt mondta május végén, hogy London a június 8-i előrehozott brit parlamenti választások után 11 nappal akarja megkezdeni a tárgyalásokat Brüsszellel Nagy-Britannia kilépéséről az Európai Unióból, vagyis június 19-én kellene megkezdődnie a tárgyalássorozatnak.

A kormányzó brit Konzervatív Párt azonban elvesztette abszolút parlamenti többségét a csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon. Ennek ellenére Theresa May brit kormányfő péntek délután bejelentette, hogyő alakítja meg az új brit kormányt. May, aki előzőleg a londoni Buckingham-palotában járt, és kormányalakítási megbízást kért II. Erzsébet királynőtől. Donald Tusk levélben gratulált a brit kormányfőnek újbóli kinevezéséhez.

A levelében az Európai Tanács elnöke kihangsúlyozta: "közös felelősségünk és sürgető feladatunk, hogy a lehető legjobb szellemben, a polgárok, a gazdasági szereplők és az érintett országok számára a lehető legkevesebb hátránnyal járó eredmény érdekében folytassuk az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépéséről szóló tárgyalásokat". Arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió Szerződése 50. cikkében meghatározott tárgyalási időtartam nem hagyja az idő elvesztegetését.

Tusk kijelentette, elkötelezett a rendszeres és szoros kapcsolattartás mellett, hogy ezzel könnyítse meg a tárgyalók munkáját. A tanács elnöke hozzátette, várja a brit kormányfőt a június végén esedékes, soron követező uniós csúcstalálkozóra, amelyen a terrorizmus elleni küzdelem, a közös európai biztonság és védelem, a párizsi klímaegyezmény és kereskedelmi kérdések kerülnek napirendre.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!