Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump Comeyt vádolja

Népszava-információ|2017. jún 10. 05:32
[A+ A-]

FOTÓ: GETTY IMAGES/WIN MCNAMEE

Donald Trumpot csütörtökön környezetének sikerült eltántorítani attól, hogy kommentálja James Comey volt FBI-főnök meghallgatását, pénteken reggel azonban első dolga volt újra üzenni. "Ennyi hamis állítás, hazugság ellenére teljes mértékben igazolva érzem magam" - írta az elnök, diadalmasan hozzátéve: Comey egy kiszivárogtató!" Az elnök az üzenetből ítélve május 9-én menesztett beosztottját vádolja hazugsággal. A volt FBI-igazgató a szenátus hírszerzési bizottsága előtt hazugsággal vádolta a Fehér Házat, de Trump örömére azt elismerte, leváltásáig az elnök személyesen nem állt szövetségi vizsgálat alatt. Comey azonban arról nem nyilatkozhatott, hogy az időközben történtek miatt nem került-e maga Trump is a Robert Mueller különleges ügyész vezette nyomozás célkeresztjébe. Comey vallomásából olyan kép bontakozott ki, amely felveti a kérdést: az elnök az igazságszolgáltatás akadályoztatásának minősíthető-e, hogy Trump arra kérte Comeyt, "tekintsen el" a volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn kétes orosz kapcsolatfelvételei ügyében kezdett nyomozás folytatásától.

Trump nemrégiben felvett ügyvédje már a meghallgatás után cáfolta az elhangzottakat. Marc Kasowitz vélekedése szerint James Comey szavaiból világossá vált, hogy az elnök "soha nem próbálta akadályozni" az orosz beavatkozás ügyében folyó vizsgálatot. Trump ügyvédje megjegyezte, a tanúvallomásból éppenséggel az derült ki, hogy az elnök úgy vélte, jó lenne, ha minél előbb kiderülne, ha valaki rosszat cselekedett. Kasowitz, aki nem a Fehér Házban, hanem a Nemzeti Sajtóklubban nyilatkozott, támadásba ment át: bírálta a Trump által menesztett FBI-igazgatót, amiért végrehajtói (elnöki) felhatalmazás nélkül bizalmas beszélgetéseket tett közzé, s szivárogtatott ki a sajtónak.

Comey a szenátus hírszerzési bizottsága előtt beszámolt róla, egy barátja révén kiszivárogtatta, hogy az elnök a Flynn elleni vizsgálat leállítására kérte az Ovális Irodában zajlott négyszemközti megbeszélésen. Comey azt követően folyamodott a kiszivárogtatáshoz, hogy Trump Twitteren megfenyegette, vigyázzon, mert lehet, hogy hangfelvétel készült kettejük beszélgetéséről. A volt FBI-főnök azt mondta, ő csak örülne, ha létezne ilyen felvétel, hiszen akkor nem csupán az általa írt emlékeztető bizonyítaná, hogy az elnök Flynn védelmében interveniált.

A helyettes fehér házi szóvivő, Sarah Huckabee Sanders ugyancsak visszautasította Comey szavait. "Az elnök nem hazug" – jelentette ki kérdésre válaszolva. A szóvivő közölte, fogalma sincs, hogy van-e felvevő rendszer az Ovális Irodában. "Legközelebb benézek a kanapé alá" - tette hozzá.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!