Előző
Következő
új cikk

Belföld

3-as metró - Brüsszel hiába várja a kormány jelentkezését

Népszava|2017. jún 9. 19:38
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő

A magyarországi hatóságok továbbra sem keresték meg az Európai Bizottságot a budapesti 3-as metróvonal felújításának finanszírozásával kapcsolatban — tudta meg lapunk. 

Forrásaink ugyanakkor kiemelték, hogy a brüsszeli testület illetékes szolgálatai készek részletesen megvitatni a projektet a magyar féllel. Mint ismeretes, a 3-as metró rekonstrukciójához az Európai Unió jelentős támogatást ígért. A projekt az EU-val egyeztetett Közlekedési Operatív Program egyik kiemelt beruházása, amelyet - mivel a társfinanszírozás költségei meghaladhatják az 50 millió eurót — közvetlenül az Európai Bizottság hagyott jóvá. 

Mint megírtuk, a forráshiány miatt újratervezett ütemezés szerint épp a legkritikusabb állapotú szakasz felújítását csúsztatja el a főváros. Tetézi a bajt, hogy a leharcolt füstelvezető rendszert is csak több lépésben korszerűsítik. A legkomolyabb veszélyforrás ugyanis az, hogy ha két állomás között füsttel járó baleset történne, akkor a régi, leharcolt szellőzőberendezések nem tudják biztosítani a mentéshez szükséges harminc perces füstmentes időszakot. Bíró Endre, a Metróért Egyesület vezetője lapunknak hangsúlyozta: fontos, hogy végre elindulhat a felújítás, ám szerinte szakmailag a középső szakasz állomásainak a felújítása lenne sürgető. Ez ugyanis a legrosszabb állapotban lévő szakasz, és egy esetleges baleset esetén itt kellene legtovább biztosítani a füstmentes időszakot, mivel itt fut legmélyebben a 3-as metró.

Lásd még: Új ígéret, régi veszély

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!