Előző
Következő
új cikk

Sport

Ismeretlen terepre tévedt Jelena Ostapenko

Népszava|2017. jún 10. 05:52
[A+ A-]

Fotó: Clive Brunskill/Getty Images

A 20 esztendős lett teniszező pályafutása első nagy döntőjét játssza Simona Halep ellen, míg az uraknál Stan Wawrinka és a tizedik párizsi sikerére hajtó Rafael Nadal meccselhet egymással.

Azt már lassan egy hete tudni lehet, hogy a francia nyílt teniszbajnokságon új Grand Slam-bajnokot avatnak, arra azonban aligha lehetett számítani, hogy a női világranglistán 47. Jelena Ostapenko bejut a fináléba. A 20. születésnapját csütörtökön ünneplő hölgy három szettben győzte le a magyar származású, de svájci színekben versenyző Timea Bacsinszkyt, így ő az első lett teniszező, aki Grand Slam-fináléba jutott. „Nagyon boldog vagyok, szeretek itt játszani, és jó érzés győzelemmel ünnepelni a születésnapomat.” – nyilatkozta az elődöntőt követően.

Ostapenko még WTA-versenyt sem nyert a felnőttek között, így húsz év után az első teniszező lehet, aki egy GS-tornán ünnepelheti első sikerét. Utoljára ez Gustavo Kuertennel fordult elő, aki szintén Párizsban diadalmaskodott. Éppen aznap – 1997. június 8-án – amikor Ostapenko megszületett.

A lett lány az elmúlt másfél hétben bebizonyította, hatalmas ütései vannak, ám ezúttal majd azzal a Simona Haleppel méri össze erejét, aki inkább kontrateniszező és a védekezésre helyezi a fő hangsúlyt. A 25 esztendős román pályafutása második GS-fináléjára készül, korábban 2014-ben a Garroson szenvedett vereséget Marija Sarapovától.

A férfiaknál elsőként a 2015-ös győztes Stan Wawrinka jutott be a fináléba, a svájci teniszező óriási csatában, öt szettben győzte le a világelső Andy Murrayt. A brit hiába került kétszer is szettelőnybe, végül mégis vesztesen hagyta el a pályát. Wawrinka a fináléban a tizedik Roland Garros-sikerére hajtó Rafael Nadallal találkozik, aki Dominic Thiemet búcsúztatta az elődöntőben.

Elődöntők

Hölgyek:

Ostapenko (lett)-Bacsinszky (svájci, 30.) 7:6 (7-4), 3:6, 6:3

Halep (román, 3.)-Ka. Pliskova (cseh, 2.) 6:4, 3:6, 6:3

Urak:

Murray (brit, 1.)–Wawrinka (svájci, 3.) 7:6 (8-6), 3:6, 7:5, 6:7 (3-7), 1:6

Nadal (spanyol, 4.)–Thiem (osztrák, 6.) 6:3, 6:4, 6:0 

Magyar döntős a junioroknál
Piros Zsombor párosban döntőbe jutott a juniorok versenyében. A januári Australian Open egyéni korosztályos bajnoka a spanyol Nicola Kuhn oldalán 6:4, 6:4-re győzte le a Sam Riffice, Gianni Ross amerikai duót.Az elsőként rangsorolt Pirosék a fináléban a Vasil Kirkov, Danny Thomas amerikai kettőssel meccselnek. A 17 éves magyar játékos egyesben szerdán a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!