Előző
Következő
új cikk

Belföld

Vona Gábor hóbortjai

Népszava|2017. jún 10. 12:04, frissítve: 2017. jún 10. 16:30
[A+ A-]

MTI Fotó: Szigetvári Zsolt

A Jobbik kongresszusán Vona Gábor pártelnök elárulta, milyen hóbortjai vannak. Orbán Viktoré a foci, az övé az egészségügy és az oktatás. Vona nem győzte hangsúlyozni, milyen fontos a szeretet.

A jobbikos pártelnök leszámolt már néhány illúzióval, de abból az álmából nem enged, hogy biztonságos, élhető, igazságos és szabad országban szeretne élni. A mostani fullasztó Magyarország nem ilyen – jelentette ki Vona Gábor a Jobbik kongresszusán elmondott beszédében.

Többször hallottuk már tőle, és ezúttal is elmondta, hogy a Jobbik a XXI. század pártja, amely igyekszik meghaladni az előző század megosztottságát, továbbá a „nép pártján áll". Értelmezésében a „nép" fogalmába valamennyi magyar ember beletartozik.

A megújulásnak és tapasztalatnak együtt kell járnia, rögeszmék helyett józan észre, békés országépítésre van szükség – folytatta. Reményei szerint a Jobbik kormányra kerül 2018-ban. „Nem fogjuk elvenni az emberek szabadságát" – ígérte.

Közölte, hogy a Jobbik nem akar „migránsokat" befogadni (az a jó, ha mindenki a szülőföldjén boldogul), ellenben visszaállítja a határőrséget, jobban megvédi az országot, mint a Fidesz. A pártelnök hosszan beszélt a Jobbik béruniós kezdeményezéséről, amelyet – kifogásolta – a sajtó nagy része elhallgatott, politikusok és közgazdászok pedig félreértelmeztek.

Hatalomra jutása esetén a Jobbik „nulladik lépése" a korrupció felszámolása és az elszámoltatás lesz, majd – a bérek növelése mellett – az egészségügyre és az oktatásra fókuszál. Orbán Viktor miniszterelnöknek az a hóbortja, hogy a legjobb legyen a magyar foci. Vona Gáboré pedig az, hogy Magyarországon legyenek a legjobb kórházak. A jobbikos politikus másik hóbortja az oktatás – tudtuk meg.

A nyugdíjemelést a párt differenciált módon, a kis és közepes nyugdíjak vásárlóértékének megerősítésével akarja emelni. A bevándorlás rémisztő veszély, az elvándorlás azonban tragikus valóság, legsúlyosabb nemzettragédiánk – állapította meg Vona. Magyar az, akinek fáj az elvándorlás – aktualizálta a trianonos mondást.

A gazdasági szempontokon túl az elvándorlásnak fájó emberi oldala is van. A nagymama nem tud sütit sütni az unokának, a nagypapa nem tudja elvinni pecázni – írta le a helyzetet a pártelnök. Cinikusnak minősítette, hogy Orbán a fiatalok kalandvágyának tulajdonítja az elvándorlást. Vona szerint a rögeszmés, beteglelkű kormányzással egy országban élni – na, az a kalandvágy.

A pártelnök arról biztosította az egybegyűlteket, hogy a Jobbiknak nemcsak programja, hanem ereje is van. A Fidesz legyőzéséhez szerinte is összefogásra van szükség, de ezt nem a „hiteltelen" ellenzéki pártokkal képzeli el (erre sem elvi, sem gyakorlati lehetőséget nem lát), hanem a „kormányváltást akaró magyar emberekkel". A Fidesz szimpatizánsait a Jobbik nem fogja üldözni – mondta.

Végezetül a pártelnök kitért arra, hogy a jó kormányzáshoz az erőn kívül szeretet is kell. A szeretet mibenlétéről szóló eszmefuttatása után rögzítette, hogy nem uralkodni, hanem szolgálni akar. Aztán – beszédét keretbe foglalva – újra felsorolta, milyen ország él a vágyaiban: biztonságos, élhető, igazságos és szabad.

Vona Gábor miniszterelnök-jelölt
A kongresszus a párt miniszterelnök-jelöltjévé választotta Vona Gábort.
Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője, parlamenti képviselője a rendezvényt követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, Vona Gábor pártelnököt 97 százalékos szavazati aránnyal, 296 szavazattal titkos voksoláson választották meg; összesen 306 leadott szavazat volt, ebből kettő érvénytelen.
A Jobbik 98 százalékos támogatottsági aránnyal újra választmányi elnökké választotta Szabó Gábor pártigazgatót - közölte Mirkóczki Ádám. - MTI

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!