Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kanyaró - Harmincra növekedett a halottak száma Romániában

MTI|2017. jún 11. 14:17
[A+ A-]

Eddig országszerte 6743 igazolt kanyarós megbetegedést jelentettek a betegség tavaly februári megjelenése óta, közülük mintegy 4750-en idén kapták el a kórt. A járvány az ország teljes területére kiterjedt: a 41 megye közül egyedül a Duna-deltát magába foglaló Tulcea megyéből nem jelentettek kanyarós megbetegedést.

A legtöbben Románia nyugati megyéiben kapták el a kanyarót: Temes, Krassó-Szörény és Arad megyében is meghaladja, vagy megközelíti az ezret a kanyarós megbetegedések száma. A nyugati országrészben követelte a legtöbb áldozatot is a járvány: Temes megyében 8, Arad megyében 6, Krassó-Szörény, illetve az olténiai Dolj megyében 4-4 halottja van már a járványnak.

A 28. (egyben az első moldvai) áldozat egy Galac megyei öthónapos kislány, aki a kanyaró szövődményeként fellépő tüdőgyulladásban vesztette életét. Életkora miatt ő még nem kaphatta meg az oltást, de édesanyja sem volt beoltva a kanyaró ellen. A 29. áldozatként egy a Krassó-Szörény megyei, a szerb országhatár melletti Érszegről (Ersig) származó kétéves kislány került be az INSP összesítésébe, aki még februárban halt meg, mivel azonban a család orvosi műhibát gyanított, az ügyben indult vizsgálat csak mostanra tisztázta, hogy a kislány halálát a kanyaró szövődményei okozták.

A harmincadik áldozatot Maros megyéből jelentették: egy vámosudvarhelyi (Odrihei) alig 18 napos csecsemő vesztette életét, mivel az anyaméhben elkapta a betegséget 18 éves édesanyjától, aki - a Marosvásárhelyi Rádió értesülése szerint - annak ellenére lett a szülés előtt kanyarós, hogy mindkét védőoltást megkapta.

Az INSP statisztikáiból kiderül, hogy csaknem 97 százalékban olyanok kapták el a kanyarót, akik nem kaptak védőoltást. A több 6700 esetből azonban több mint 150-en annak ellenére kapták el a kórt, hogy megkapták az első védőoltást, illetve több mint 60-an olyanok, akik mindkét kanyaró elleni vakcinát megkapták.

Romániában, ahol a mostani járvány legtöbb megbetegedését regisztrálták, a lakosság kanyaró elleni átoltottsága mostanra 86 százalékra csökkent, egyrészt a vakcina-ellátás akadozása, másrészt azért, mert egyre több szülő ellenzi gyermeke beoltását. Az egészségügyi világszervezet szerint a járvány megelőzéséhez legalább 95 százalékos kellene legyen a lakosság átoltottsági szintje.

Kötelező védőoltások Olaszországban

Tetemes pénzbírságot kockáztatnak csütörtöktől a gyerekeik kötelező védőoltását elmulasztó szülők Olaszországban, ahol év eleje óta rekordot döntött a kanyarós megbetegedések száma.

Sergio Mattarella államfő aláírásával hatályba lépett a római kormány májusban született rendelete, amellyel ismét kötelezővé tették a gyerekek beoltását az egészségügyi tárca által meghatározott fertőző betegségek ellen.

Az idén született gyerekeket az évek folyamán tizenkét védőoltásban kell részesíteni, a korábban született gyerekeknél az összes elmulasztott védőoltást pótolni kell. Védőoltás nélkül a gyerek nem kerülhet be semmilyen oktatási intézménybe. A védőoltást elmulasztó vagy megtagadó szülőre oltásonként 500 eurós (150 ezer forintos) bírságot szabnak ki, amelyet egészen 7500 euróig emelhetnek, ha a szülő többszöri felszólítás ellenére vagy huzamosabb ideig elkerüli gyermeke kötelező beoltását.

Mostanáig nem volt ennyire szigorú a kötelező védőoltások betartása és ellenőrzése Olaszországban.

A rendelkezést azután vezették be, hogy tavaly 844-en, az év eleje óta pedig már több mint 2800-an betegedtek meg kanyaróban. Nyolcvankilenc százalékuk nem volt beoltva. A legtöbben a közép-olaszországi Lazio tartományban, és az északnyugati Piemontéban és Lombardiában kapták el a kanyarót. A 18 éves olasz fiataloknak kevesebb mint 70 százaléka van csak beoltva kanyaró ellen. Az olasz egészségügyi minisztérium közlése szerint a kötelező oltások hiánya miatt a járványos gyermekbénulás (poliomelitisz) terjedése is aggodalomra ad okot Olaszországban.

Az olasz Szülőmozgalom (Moige) alaptalan pánikkeltésnek nevezte a kötelező védőoltások elrendelését, hangsúlyozva, hogy az olasz állam "illiberális és kényszerített" intézkedései csak boszorkányüldözéshez vezetnek a gyermekeiket beoltani nem akaró szülőkkel szemben. A Codacons olasz fogyasztóvédelmi egyesület az alkotmánybírósághoz és az EU-intézményekhez kíván fordulni a szerinte a "családokat károsító és kizárólag a gyógyszergyártóknak kedvező" olasz törvény ellen.

Június 11-én Rómában Free Vax (Oltási szabadság) címmel tüntetést tartanak többek között a kötelező védőoltásokra előírt korhatár növelését, valamint az oltások mellékhatásainak pontos ismertetését szorgalmazva.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!