Előző
Következő
új cikk

Belföld

A felcsúti "kempingcézár" esete a Brettyóval

Népszava|2017. jún 12. 05:05
[A+ A-]

Mojzer Lászlóné, a tulajdonosok szószólója abban bízik, Mészáros Lőrinc jó pénzt ad a nádasukért. A szerző felvétele.

Vízparti nádast ajánlott megvételre Mészáros Lőrincnek a terület tulajdonosainak egy csoportja: abban bíznak, hogy a felcsúti polgármester – vagy ahogy egyesek itt nevezik: az újsütetű „ balatoni kempingcézár" – nem hagy fel a terjeszkedéssel a térségben.

Csaknem tizenöt éve nem tud szabadulni a Brettyónak nevezett, jó 250 hektáros nádastól annak másfél száz tulajdonosa. A Natura 2000-es védelem alá tartozó terület, nagyobbrészt Zamárdi, kisebb részt a szomszédos Szántód belterületéhez tartozik. A zamárdi önkormányzat egykor, még a védettség előtt idegenforgalmi célú területnek minősítette a nádast, a tulajdonosok pedig úgy számoltak: előbb-utóbb jó pénzért értékesíthetik a remek fekvésű – a zamárdi kemping és a Balaton Soundnak helyet adó szabadstrand szomszédságában, a szántódi révhez vezető út mentén lévő – ingatlanjukat.

Másfél évtized azonban sokaknak elegendő volt ahhoz, hogy belássák: a hasznosítást erősen korlátozó védettség aligha kerül le a Brettyóról, ezért az telekáron eladhatatlan marad. Számos terv után itt a legfrissebb: a két érintett önkormányzat most pályázatot tudna benyújtani a nádas természetközeli hasznosítására, például madármegfigyelő hely, tanösvény kialakítására, és a pályázati támogatás része volna az ingatlanok megvásárlása is.

"De csakis termőföldáron, azaz hektáronként egy-másfél millió forintért" – szögezte le Csákovics Gyula zamárdi polgármester. Ezt jeleztük is a másfél száz tulajdonosnak, amikor nyilatkoztatták őket, eladnák-e ingatlanjukat. A vártnál kevesebben mondtak igent, valamivel több, mint egyharmadnyian. Most az önkormányzat megvizsgálja, hogy lenne-e lehetősége így is pályázni - tette hozzá a polgármester.

Merthogy a tulajdonosok egy csoportja továbbra is a nagy befektetőre vár, és ezt újabban Mészáros Lőrincben vélik megtalálni. A zamárdi Mojzer Lászlóné, aki az elmúlt tizenöt évben többször is magára vállalta a brettyósok szószólójának szerepét, most amondó: talán nem véletlen, hogy az önkormányzat azzal közel egy időben kereste meg őket a legújabb vételi szándékkal, hogy a szomszédos kemping a felcsúti milliárdos érdekeltségébe került...

Csákovics Gyula szerint nincs összefüggés. A polgármester egyébként nemcsak városvezetőként, hanem brettyói ingatlantulajdonosként is érintett és azt mondja, ő senkit sem kért meg arra, hogy a nevében bárkinek ajánlgassák a területét. Mojzer Lászlóné ezzel szemben azt hajtogatja: senkinek a zsebébe nem hajlandók milliárdokat tenni; eladó a Brettyó, de nem fillérekért.

Mojzernéék levelére Mészáros Lőrinc eddig nem válaszolt.

Rejtélyes élménypark
Aqua Regnum Marianum néven 150 hektáros, a világon is egyedülálló vízi élményparkot álmodott egy vállalkozó a Balaton partjára - tavaly bejárta a sajtót a terv. Helyszínül több település neve is felmerült, így többek között Zamárdi és éppen a Brettyó is. A gigaparkról azonban régóta nem hallani, ellenben a tavaly decemberben bejelentett 365 milliárd forintos Balaton-fejlesztési tervben szerepel egy kisebb, 17 milliárd forintos tematikus élménypark, de helyszínmegjelölés nélkül. A Balatonnál azt találgatják: hol épülhet vajon és ki építheti?

F. I.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!