Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kerítéssel parancsolnának megálljt az orosz titkosszolgálatnak

Népszava|2017. jún 12. 05:33
[A+ A-]

Kerítésépítés a sudargasi határátkelőnél FOTÓ: REUTERS/INTS KALNINS

Vilnius hivatalosan is bejelentette, hogy június ötödikén hozzákezdett egy két méter magas fém védőkerítés építéséhez az orosz határon. 

Mivel az 1 millió 335 ezer euróból, 44,6 kilométer hosszan épülő kerítés az Európai Unió külső határán létesül, a litvánok okkal hivatkozhatnak arra, hogy az uniót védik a csempészekkel és határsértőkkel szemben. Vélhetően azonban inkább a nagy geopolitikai játszma újabb fordulatáról van szó.

A kerítés ugyanis a legkényesebb részen létesül: az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi terület határán. A litván belügyminiszter nem is titkolta, hogy azt reméli a kerítéstől, hogy ezzel megakadályozhatják az orosz titkosszolgálat állítólagos akcióit.

Kalinyingrádnak nincs közvetlen szárazföldi összeköttetése Oroszországgal, stratégiai jelentősége viszont óriási, mivel beékelődik Litvánia és Lengyelország közé. Még a békésebb időkben felmerült, hogy olyan különleges gazdasági övezetet hoznak itt létre, amely Oroszország és az Európai Unió szabadabb kereskedelmi kapcsolatait szolgálja. A nemzetközi helyzet romlásával azonban inkább vált olyan területté, amely Moszkva számára a fenyegetés eszközéül szolgál, válaszul a NATO közelségére. Tavaly októberben Iszkander-M típusú rakétarendszereket telepítettek a térségbe, mint közölték, egy hadgyakorlat velejárójaként.

A kerítés mintegy két méter magas lesz, és év végére tervezik befejezni. A határ többi szakaszán a Nyeman folyó a választóvonal. Jövőre kiépítenek egy megfigyelő rendszert is a létesítmény teljes hosszában, ugyanis ehhez idén nem volt meg a pénzügyi fedezet. 2020-ig a litván-belarusz határon is létrehoznak egy ehhez hasonló kerítést, egy része már korábban elkészült.

Lettország és Észtország is hasonló lépésre készül. Az észtek még 2015-ben ismertették a tervüket egy 2 és fél méter magas 108 kilométer hosszú védőberendezés megépítésrére, a munkálatok várhatóan jövőre kezdődnek. Valamennyien az orosz agressziótól való félelemre hivatkoznak, amit Moszkvában hisztériakeltésnek tekintenek, mondván, éppen a NATO az, amely az utóbbi években megnövelte katonai jelenlétét az orosz határ közelében.

Sajátosan reagált a hírre még januárban a kalinyingrádi kormányzó. Nos, ha a csempészekkel folytatott harcról van szó, akkor a helyi hatóságok készek építési anyagot szállítani. A Litvániával határos területen lévő téglagyár elláthatja a fal építőit kellő mennyiségű anyaggal. De szakemberként rögtön a kétségeit is kifejezte, hogy a bejelentett összegből egy ilyen hosszú védőberendezés felépíthető. Igaz, akkoriban még 135 kilométer hosszú falról szóltak a híradások. Természetesen, senki nem gondolja komolyan, hogy egy ilyen kerítés bármilyen agressziónak útját állhatja. A litván szejm alelnöke maga is elismerte, hogy egy kerítés nem állíthatja meg a tankokat, de semmilyen más haditechnikát sem. Inkább szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak neki.

Barabás Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!