Előző
Következő
új cikk

Külföld

Támogatná a többség May lemondását

Népszava|2017. jún 12. 05:31
[A+ A-]

Theresa May holnap találkozik Londonban Arlene Fosterrel, az északír Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetőjével, nem sokkal azután, hogy a Sky News leleplezte: bár a kormányfő hivatala az ellenkezőjét sugallta, a két párt között egyelőre szó sincs deal-ről. 

A leleplezés sarkallhatta arra a Downing Street 10. sajtóosztályát, hogy egy vasárnap hajnali fél 1-kor kiküldött levélben tájékoztassa a közvéleményt: Theresa May kormányfő előző este telefonon tárgyalt DUP-pal „a bizalmi és támogatási megállapodásról”.

A westminsteri kényszerházasságnak azonban a Konzervatív Párt számos tagja – különösen a parlamentbe 13 képviselőt delegáló Skót Konzervatívok vezetője, Ruth Davidson – nem örül, aggódnak ugyanis a DUP melegházasság- és abortuszellenes politikája miatt. A két part összefogása továbbá az erőegyensúlyon alapuló északír békefolyamatnak is árthat, hátrányba hozva a republikánusokat a lojalistákkal szemben.

Westminsterben egyre többen vélik úgy, hogy Theresa May sorsa megpecsételődött, és már a nyár végét sem éri meg a Downing Streeten. Nem bocsátják meg neki, hogy elvesztegette a 17 fős parlamenti többséget, s – április 18-a óta – a 20 százalékos vezetést a Munkáspárttal szemben. Ennél is súlyosabban ítélik meg azonban a most felszínre került arroganciáját és megközelíthetetlenségét. A kudarc első két bűnbakja Fiona Hill és Nick Timothy, May – a kampányért és a választási programért felelős – tanácsadói, akik már szombat reggel kardjukba dőltek. A The Sunday Times számára készült YouGov felmérés szerint a szavazók 48 százaléka támogatná és 38 százalék ellenezné May lemondását. Most először gondolják az emberek, hogy Jeremy Corbyn, az ellenzék vezére legalább olyan jó kormányfő lenne, mint Theresa May.

Első elutasító reakciójával ellentétben Boris Johnson külügyminiszter állítólag titkos vezetőválasztási korteskedést folytat. Ha May benyújtaná lemondását – a hírek szerint péntek hajnalban már majdnem megtette –, állítólag David Davis brexit-ügyi miniszter is szóba jöhet az utódok között.

R. Hahn Veronika, London

Lájkoljon minket a Facebook-on is!