Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Vitatott panelreform - A bontás nem megoldás

Népszava|2017. jún 12. 05:28
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő

Panelbontás Minden épelméjű számára világos: a megoldás nem a bontás, hanem a korszerűsítés – véli Berkecz Balázs, az Együtt szakpolitikusa a Fidesz panelvisszabontási terveivel kapcsolatban. Idézte Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke szavait, miszerint a panellakások zöme Magyarországon magántulajdonú, ami gátat szab a hatalmi erélynek és annak is, hogy kivívják minden érintett beleegyezését. A lakók családi házakba költöztetése emellett a városok rendkívüli kiterjedésnövekedésével járna, ami beláthatatlan tömegközlekedési, környezetszennyezési problémákat hozna. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy bármilyen visszabontás után is mindig marad egy legfelső emelet, amit Orbán Viktor és Lázár János élhetetlennek bélyegzett. A felújítási szükséglet kapcsán emlékeztetett: a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. felmérése szerint a lakosság 94 százaléka felújítási támogatásra vár. Ehhez képest másfél éve éppenséggel az Orbán-kabinet csatornázta át állami beruházásokra a hazai magántulajdonosoknak szánt, mintegy 90 milliárd forintra rúgó, vissza nem térítendő EU-forrást.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke viszont a Magyar Időknek adott nyilatkozatában üdvözölte az elképzeléseket. Igaz, megjegyezte: ilyen nagyságrendű beruházás ugyanennyi új építésű lakás árának „legalább” 80 százalékára rúgna. Ezért is nagyon alaposan előkészítést sürgetett.

A panelépületek visszabontása a legnagyobb és leginkább egysíkú, 1970-es években épült lakótelepek esetében indokolható, illetve ahol városképileg zavaró módon kerültek a történeti városszövetbe – véli Soóki-Tóth Gábor, Otthon Centrum vezető elemzője. Ugyanakkor felmérésük nem igazolta vissza azt a kormányzati sugalmazást, hogy az emberek menekülnének a panelből, azon belül is főképp a tízemeletesekből. Szekszárdon, Pécsen vagy Budapest XXI. kerületében például drágábbak a magasabb panelházak lakásai a kisebbeknél. Alapvetően viszont az árban se csak a méret számít: többet nyomhat a latban a fekvés és a terület híre – véli az ingatlancsoport.

M. I.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!