Előző
Következő
új cikk

Belföld

Jelkép lett Fülöp kutya

Népszava|2017. jún 12. 05:15
[A+ A-]

Hosszas szenvedés után halt bele az átélt traumákba FORRÁS: ÁLLATBARÁT ALAPÍTVÁNY

Az összefogás jelképe lett Fülöp kutya, akit brutális állatkínzó gazdájától mentettek meg állatvédők. Fülöpért az egész ország szorított, ám a segítség ellenére kimúlt. Civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek az állatkínzók büntetésének szigorításáért.

"Jelkép lett Ő. Az emberség, a szeretet és összefogás jelképe! Egy csoda, aki képes volt ezrek szívét megdobogtatni" - ezekkel a szavakkal búcsúzott az Állatbarát Alapítvány Fülöp kutyától, aki hosszas szenvedés és küzdelem után múlt héten halt bele az átélt traumákba.

Fülöpre áprilisban, borzalmas állapotban találtak rá egy nagycserkeszi (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) ház udvarán; a kutya hónapokig lehetett kikötve, nyakára olyan szorosan volt rákötve a kötél, hogy nemcsak hogy enni és inni, de mozdulni is alig tudott, feje kétszeresére duzzadt. Az eset nemcsak az állatvédőket, hanem az egész országot sokkolta: a széleskörű felháborodás mellett sokan összefogtak a kutya életéért, adománygyűjtésbe kezdtek az életmentő állatorvosi kezelések finanszírozásáért.

Az állatot Budapestre szállították, az Állatorvostudományi Egyetemen több vizsgálaton és műtéten is átesett, testébe tápszondát ültettek. Az alapítvány feljelentést tett. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság megállapította: a kutya nyakán szorosra kötött zsinór, valamint az alultápláltság az állatnak különös szenvedést, és maradandó testi és lelki károsodást okozott. Az ügyben nemrég indult nyomozás, a rendőrök állatkínzás bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki a nagycserkeszi házaspárt.

Fülöp jól viselte a beavatkozásokat, ám állapota egy idő után mégis romlani kezdett. Az alapítvány tájékoztatása szerint az elmúlt héten nagyon gyenge és nagyon megviselt volt. Ideiglenes befogadója mindent megtett érte, utolsó napján és éjszakáján végig simogatta, mellette volt, szerette. "Fülöp életének értelme legyen az ezer meg ezer megkínzott társának élete! Legyen ő az állatkínzás áldozatainak jelképe! Hiszen sorsa, története és szenvedése sajnos hazánkban nem egyedi" - írták.

A Bűnügyi Statisztikai Rendszer adatai szerint tavaly összesen 547 állatkínzással kapcsolatos esetet regisztráltak, a legtöbb Pest megyében (83), Budapesten (50), Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (47) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (45) történt. Idén már 181 esetet regisztráltak. Az igen magas látencia miatt ezek csak az esetek töredékét jelenthetik, az állatvédők szerint az állatkínzás naponta előforduló, súlyos probléma. Az állatkínzók sokszor csak pénzbüntetést kapnak, esetleg felfüggesztett börtönbüntetést (ennek fényében mondhatni egyedi, egyben előremutató eset, hogy néhány hete két év letöltendőre ítéltek egy pápai férfit, aki azért vágta át kutyája torkát, mert idegesítette az ugatása).

A kormány kísérletet tett az állatvédelmi törvény módosítására, ám mivel az ígéretek ellenére nem egyeztettek széles körben állatvédő szervezetekkel (és ezt többen szóvá is tették), a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott módosítót visszavonták. Mintegy harminc állatvédelmi szervezet májusban Zsigó Róbertnek címzett levélben kérte az államtitkárt az együttműködésre. A jelenlegi ígéretek szerint a módosításokat legkorábban ősszel terjeszthetik a parlament elé.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!