Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump megijedt? - Halasztaná nagy-britanniai látogatását

nepszava.hu|2017. jún 11. 19:09, frissítve: 2017. jún 12. 08:31
[A+ A-]

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint Donald Trump amerikai elnök egyelőre nem kíván eleget tenni a nagy-britanniai állami látogatásra szóló meghívásnak. A Fehár Ház cáfolatot adott ki.

A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át II. Erzsébet királynő nevében januári washingtoni látogatásán, alig hét nappal Trump beiktatása után, és az amerikai elnök el is fogadta az invitálást - emlékeztet az MTI. A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan az uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket. Az udvar évente legfeljebb egy vagy két alkalommal hív meg külföldi államfőket, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít egy ilyen meghívás.

A The Guardian című baloldali brit lap online kiadásán vasárnap megjelent értesülés szerint azonban Trump néhány hete felhívta Theresa Mayt, és közölte vele, hogy addig nem utazik Londonba, amíg a brit közvélemény nem támogatja nagy-britanniai látogatását. A lap meg nem nevezett Downing Street-i forrása szerint - aki állítólag jelen volt Theresa May irodájában a telefonbeszélgetés idején - az amerikai elnök kijelentette azt is, hogy nem szeretné nagyszabású tiltakozó demonstrációk közepette lebonyolítani nagy-britanniai állami látogatását. Számos brit társadalmi szervezet már jelezte, hogy tömegdemonstrációkat szervez Trump látogatásának idejére. A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján a látogatás tervének bejelentése után megjelent egy felhívás, amelynek kezdeményezői szerint Trumpot nem szabad állami látogatásra meghívni, mivel ez "kínos helyzetbe hozná" II. Erzsébet királynőt. A petíció szerint az amerikai elnököt "a nőkkel szembeni, alaposan dokumentált gyűlölete és közönséges magatartása alkalmatlanná teszi arra, hogy Őfelsége fogadhassa". A petíciót 1,86 millióan írták alá.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír. A londoni parlament alsóháza február 20-án tárgyalt is a kezdeményezésről, de a képviselők csak véleményt nyilváníthattak az ügyről, az állami látogatásra szóló meghívás visszavonására nem kötelezhették a kormányt. A kormány a vita után be is jelentette, hogy a meghívást nem vonják vissza, tekintettel az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kapcsolatrendszerének fontosságára.

A Downing Street szóvivője a The Guardian értesülésére reagálva vasárnap csak annyit közölt, hogy a kormány nem kommentál "magánbeszélgetések tartalmával kapcsolatos találgatásokat", azt azonban nem cáfolta, hogy volt ilyen beszélgetés Trump és May között. A szóvivő hozzátette, hogy a meghívással kapcsolatos tervekben nincs változás.
Az amerikai elnök londoni állami látogatásának időpontját még nem jelentették be hivatalosan.

Cáfol a Fehér Ház

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője cáfolta, és "hamis hírnek" minősítette, hogy Trump elnök jelezte volna Theresa May brit miniszterelnöknek látogatása elhalasztását.  Vasárnap délután egy másik szóvivő, Raj Shah már jelezte, hogy Trump elnök és May kormányfő ugyan beszélt egymással telefonon, de a vizit elnapolása szóba sem került. Aznap este Sean Spicer szóvivő megerősítette, hogy az elnök londoni látogatása nem marad el.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!